Beredskab fejlede

Foto: TV2/Nord

Beredskabsplanen virkede ikke, da drikkevandet i Hirtshals i går blev forurenet.

Der gik op mod fem timer fra forureningen blev opdaget til Hjørring Kommunes miljøberedskab blev kontaktet, ligesom der gik alt for mange timer før alle berørte virksomheder inden for fiskeindustrien på Hirtshals Havn fik besked.

Nogle virksomhedsledere vidste først besked om den alvorlige vandforurening op mod tolv timer, efter den var sket.

- Der er gået noget helt galt, lyder det fra formanden for Hirtshals Fiskeeksportørforening, Eydun Durhuus til TV2/Nord..

Og virksomhedslederne retter nu deres kritik mod det kommunale alarmredskab, der efter deres mening slet ikke virkede.

- Det er for dårligt, det erkender jeg. Noget er gået helt galt, men præcis hvor, hvorfor og hvem, der har ansvaret for det, ved jeg endnu ikke med sikkerhed, siger borgmester Arne Boelt (Soc.Dem.), Hjørring Kommune til TV2/Nord.

Han beklager hændelsesforløbet overfor ikke mindst de mange virksomheder, der har med fødevarer at gøre på havnen i Hirtshals.

- Vi har en beredskabsplan, der virker, men problemet er, at den bliver sat i gang alt for sent, siger Arne Boelt, som nu vil have undersøgt, hvad der er gået galt.

Fiskeindustrien i Hirtshals har hele dagen i dag indstillet produktionen, og det er endnu uvist, om man kan komme i gang i morgen. Det afhænger af vandprøver, som der i øjeblikket er ved at blive taget.

Umiddelbart lyder vurderingen, at fiskeindustrien alene i dag har mistet omsætning for et to-cifret million beløb. Og det vides endnu ikke om produktionen kan genoptages i morgen.

Flere nyheder fra TV2 Nord