Borgerne i Skibsted føler sig trynet af Rebild Kommune i sag om svin

Den lille by Skibsted i Himmerland er i oprør. En landmand vil sætte næsten 13.000 svin ind i tomme bygninger lige i udkanten af byen. Sker det, frygter borgerne, at det vil true byens eksistens.

Allan Jørgensens bor knap 200 meter fra de bygninger, som landmanden vil fylde med svin.

- Det er lugtgener, det er fluer og fald i ejendomsværdier. Det er jo alting de går ind og påvirker, siger Allan Jørgensen der er borger i byen.

Jørn Christiansen bor mindre end 50 meter fra det, som efter planen, fremover skal være en mødding.

- Vi vil blive overfaldet af fluer og andre lugtgener. Det bliver ubeboeligt at være her, siger en anden borger Jørn Christiansen. 

Rebild Kommune har endnu ikke godkendt projektet, men det agter kommunen at gøre lige efter sommerferien. Ifølge Henrik Glad Frøstrup vil det få alvorlige konsekvenser for byen.

- Vi skal tænke på, at der bor borgere her i Skibsted, der gerne skulle have lov til at blive boende heroppe. Hvis man sætter svin ind, så er der ingen tvivl om, at man kommer til at afvikle Skibsted, siger Henrik Glad Frøstrup.

Overalt i byen har borgerne nu sat skilte op, hvor de anklager Rebild kommune for at have lavet fejl i sagsbehandlingen, og for at kommunen i 2003 fejlagtig godkendte bygningerne på gården.

- Den er ikke lovlig den der tilladelse, fordi der ikke er blevet nabohørt. Den ligger for tæt på naboer, og den ligger for tæt på samlet bebyggelse. Den er ikke længere. Den er ulovligt opført, siger Henrik Glad Frøstrup.

Borgernes protester har foreløbig haft den virkning, at formanden for Arbejdsmarkedsudvalget under Rebild Kommune nu vil have sagen på dagsordenen til næste byrådsmøde i slutningen af august.

- Jeg kan ikke leve med, som ansvarlig politikker, at der er borgere i en by der siger, at vi har begået ulovligheder. Der skylder vi borgerne, vi skylder vores medarbejdere, og vi skylder vores system at få den her sag fuldstændig belyst helt ned til mindste detalje, siger byrådsmedlem Allan Busk fra Den Sociale Fællesliste.

Mandag aften samles borgerne i byen for at drøfte, hvad de ellers kan gøre i sagen.

- Vi er lovlydige borgere, der overholder loven og det gør kommunen ikke, siger Jørn Christiansen.

Det var i dag ikke muligt at få en kommentar fra forvaltningen i Rebild Kommune, da de ansvarlige er på ferie.

Den lille by Skibsted i Himmerland er i oprør. En landmand vil sætte næsten 13000 svin ind i tomme bygninger lige i udkanten af byen.

 

 

 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland