Fokus debat: Borgmester afliver håb om plejehjem

Plejecenteret Havbakken i Tornby lukker ned. Det slår Hjørring Kommunes borgmester fast i en tv-debat på TV2 Nord.

Siden byrådet i Hjørring Kommune for halvandet år siden luftede planerne om lukke plejecenteret Havbakken i Tornby har forslaget mødt hård kritik og strid modgang fra flere steder. De 32 beboere er ifølge dem selv og de pårørende glade for at bo på centeret, som er veldrevet med en sund økonomi. Da byrådet i Hjørring lagde budget for 2019, besluttede et flertal i byrådet, at Havbakken skal lukke.

- Vi skal have vores økonomi til at hænge sammen, og derfor er vi nødt til også at se på effektiviteten i vores plejesektor. Vi skal udnytte kapaciteten på alle plejehjem i kommunen, og det betyder, at vi må lukke Havbakken og flytte beboerne til andre plejehjem i kommunen, siger borgmester i Hjørring Kommune Arne Boelt.

Se et kort uddrag fra debatten om Plejecenteret Havbakken i Torby. 

Se hele debatten i bunden af artiklen.

Den melding fik i 2018 beboere og pårørende til at reagere. Med lejeloven i hånden skrev beboerne under på, at de ikke har tænkt sig at flytte. Plejehjemsbeboerne har en helt almindelig lejekontrakt til deres bolig, og derfor kan de ikke uden videre opsiges ifølge lejelovens bestemmelser.

quote De ældre bliver taget som gidsler i en sag, som for politikerne kun handler om økonomi.

Susanne Krohn Djurhuus, formand for Ældre Sagen i Hirtshals.

- Det har aldrig været på tale at opsige beboernes lejekontrakter. Vi opfordrede alle implicerede til at gå i dialog med os om, hvordan vi bedst muligt håndterer lukningen, men linjerne var trukket skarpt på fra begyndelsen, og derfor er vi nu endt med, at vi er nødt til at sætte hårdt mod hårdt, siger borgmesteren i Hjørring.

- Ældre tages som gidsler

Mens Hjørring Kommune ikke kan opsige de ældres lejekontrakter på Havbakken, kan den derimod godt beslutte at lukke stedet som plejecenter og lade den almindelige hjemmepleje overtage plejen af de ældre. Det har kommunen nu tænkt sig at gøre. Det har fået Ældre Sagen til at kritisere kommunen i skarpe vendinger.

- De ældre bliver taget som gidsler i en sag, som for politikerne kun handler om økonomi. Det er svage borgere, vi taler om. De kan slet ikke tåle så store ændringer i hverdagen. Vi frygter, at de ældre ender i en situation, hvor de ikke får den pleje og omsorg, som de har behov for, siger Susanne Krohn Djurhuus, som er formand for Ældre Sagen i Hirtshals.

Men det afviser borgmester i Hjørring, Arne Boelt.

- Alle beboere på plejecenter Havbakken bliver selvfølgelig visiteret til den pleje, som de har behov for og krav på.

Stor lokal opbakning

En arbejdsgruppe bestående af pårørende til beboere på Plejecenter Havbakken tog tidligere på året initiativ til at drive Havbakken som et friplejehjem. Det kan ældreordfører for Det Konservative Folkeparti på Christiansborg, Per Larsen, sagtens se fornuften i.

- Der er stor opbakning i lokalområdet til et friplejehjem, og det bliver ikke dyrere for Hjørring Kommune. Kommunen skal betale det, som en gennemsnitlig plejehjemsplads koster. På den måde kan plejehjemmet fortsætte, siger Per Larsen.

Byrådet i Hjørring vil ikke tillade, at Havbakken bliver friplejehjem. Det blev besluttet på et ekstraordinært møde i begyndelsen af september.

- Det dur simpelthen ikke. Vi får jo ikke den ønskede effektivisering ud af det, hvis vi ikke får udnyttet den kapacitet, som vi har på andre centre i kommunen. Det er ikke løsningen, lyder det fra borgmester i Hjørring, Arne Boelt.

Arbejdsgruppen for Tornby Friplejehjem giver ikke op. De har anket byrådets beslutning til både Ankestyrelsen og Planklagenævnet.

Fokus 30/9 2019.

Seneste nyt

fra Nordjylland