Nordjyderne skal lære at smide fordommene: Ny brobyggeruddannelse starter i Aalborg i weekenden
Lørdag starter 35 vidt forskellige mennesker på Brobyggeruddannelsen i Aalborg.
- Jeg vil gerne have flere redskaber til at have samtaler med folk, jeg er uenige med.
Sådan lyder det fra en af de omtrent 40 nordjyder, som lørdag starter på Center for Dialogkaffes nystartede uddannelse Brobyggeruddannelsen med tidligere politiker Özlem Cekic i spidsen.
Uddannelsen klæder deltagerne på til at gå i dialog med mennesker, som man kan være uenige med på en konstruktiv og lyttende måde - både over familiemiddagen, ved nabostride eller på Facebook.
- Jeg tror grundlæggende, at alle har fordomme – det er naturligt, for det, vi ikke kender, har vi ofte forskellige forestillinger om. Folk skal til at være nysgerrige på, om deres fordomme overhovedet holder stik, så man kan udvise en større tolerence overfor andre mennesker. Det kan man træne op, forklarer Özlem Cekic om kurset.
Ud af ekkokamrene
Ud af de cirka 40 kursusdeltagere er der både forskellige køn, minoriteter, religiøse overbevisninger og aldre. Alt sammen for at lære at gå i dialog med mennesker, der ikke ligner én selv.
- I et demokrati lærer vi at tolerere at folk kan leve forskelligt og tro på forskellige ting, men det går ofte galt, når vi kun omringer os med mennesker, der ligner og tænker som os selv. Hvis du kun omgås med ligesindede, er der risiko for at der opstår fordomme om de andre, og så opstår konflikten, siger Özlem Cekic.
Brobyggerkurset støttes af Nordeafonden og Folketinget og består af to weekender. Den første, som starter 27. august handler om bygge de små broer til dem, der er tæt på dig - familie, naboer, forældre på børns skole og så videre. Den anden weekenden har de større broer i fokus, og her lærer man at begå sig respektfuldt og nysgerigt på sociale medier, i polariseringen og i politiske debatter.
De forsigtige nordjyder
Brobyggeruddannelsen er spritny og har indtil videre været afholdt i Midtjylland og Hovedstadsområdet. På de to første kurser er pladserne hurtigt blevet besat - anderledes er det i Nordjylland, hvor det tog lidt tid, før tilmeldingerne rullede ind.
- Nordjyderne er lidt mere spredte og har flere småbyer, og måske ar vores arbejde ikke lige så kendt i denne del af landet. Tolerence er en meget smertefuld process, det er svært at sidde med nogen, der er uenige med dig, men tolerence og frihed går også hånd i hånd, lyder det fra Özlem Cekic.
Dog er kurset, som afholdes i Aalborg i weekenden, nu helt fyldt op, og de kommende dage står programmet på spændende samtaler, debatter og undervisning i konflikthåndtering og brobyggeri.
- Vi glæder os til at dykke ned i, hvad det er for nogle konflikter, som folk går og tumler med i det nordjyske.
Lær at lytte
Özlem Cecik startede sit dialogarbejde da hun modtog en masse hadefulde mails fra borgere, da hun var politiker.Det håndterede hun med et koncept, hun kaldte 'Dialogkaffe', hvor hun inviterede hendes modstandere ind til en åben og nysgerrig samtale - og med stor sucess. En sucess, hun ønsker at lærer fra sig:
- Jeg har lært, at det handler om at bruge sproget som en nøgle, og ikke en hammer. Med nøglen bliver du nysgerrig på, hvordan du reelt kan åbne op for den andens verden, i stedet for at anklage personen for at have en anden holdning end dig selv, siger hun og uddyber:
- Hvis du hele tiden anklager og siger 'DU' i stedet for 'JEG', så vil den anden forsvare sig i stedet for at lytte til det, du mener. Vi behøver ikke at være enige, uenighed (på en respektfuld måde) er nærmest essensen af demokrati, lyder det.
Brobyggeruddannelsen i Aalborg begynder lørdag klokken 9 og slutter først i starten af november, hvor en prisuddeling for bedste brobyggeraktivitet belønnes.