Budget chokerer i Hjørring Kommune

Hjørring Kommune er i chok. Nye beregninger viser, at kommunen har knap 85 millioner kroner mindre på næste års budget, end man havde regnet med.

Det var næsten ikke til at få armene ned, da Hjørring Kommune for bare to måneder siden præsenterede sine storstilede planer om et nyt teaterhus. Med udsigt til et tilskud på 15 millioner kroner fra udligningsreformen så kommunens økonomi mere end fornuftig ud. Nu er tilskuddet ifølge Hjørring Kommunes beregninger blevet vendt til en regning på 70 millioner kroner.

Hjørrings borgmester Arne Boelt (S) kalder de nye tal for chokerende, og han har nu indkaldt Hjørring Kommunes byråd til et ekstraordinært møde onsdag.

- Jeg er så ked af det. Vi havde lige fået vendt skuden. Så kommer der nogen i elvte time og ødelægger det for os. Jeg kan slet ikke sætte ord på, hvor ærgerligt det er, siger han.

Regeringens udligningsreform skulle ellers flytte penge fra de rigeste til de fattigste kommuner, men ifølge Hjørring Kommunes beregninger er det i virkeligheden de rige kommuner, som for eksempel Gentofte og København Kommuner, der bliver endnu rigere af reformen. Ifølge Hjørring Kommunes tal er der desuden en lang række andre nordjyske kommuner, der får uventede millionunderskud på næste års budget på grund af den nye reform.

- Det her er jo en omvendt Robin Hood. Det ser slet ikke ud til at hænge sammen, siger Arne Boelt.

Hos folketingspolitiker og regeringsmedlem, Bjarne Laustsen (S) vækker Hjørring Kommunes beregninger også bekymring:

- Vi skal selvfølgelig have regnet på det her og se, om Hjørring Kommunes beregninger er rigtige. Men hvis de er, så hænger tingene slet ikke sammen, og så har vi en høne at plukke med indenrigsministeren, for det var jo slet ikke hensigten med udligningsreformen, siger han.

Hjørring Kommunes borgmester, Arne Boelt, håber på, at Indenrigsministeriet har lavet en fejl, og at tallene ikke holder stik, men hvis de gør, er konsekvenserne ifølge ham uoverskuelige:

- Det bliver slet ikke den samme Hjørring Kommune at komme til at bo i, hvis det her bliver tilfældet. Og det bliver alle håndtag, der skal skrues på, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland