Budgetoverskridelser klares på AAU

<b>Doktordisputats kan løse budgetoverskridelser</b> Danmark er i international særklasse, hvad angår store budgetoverskridelser i projekter som metrobyggeri og DR Byen.

Men problemet kan løses, fastslår ny doktordisputats fra Aalborg Universitet.

<b>Bevidst underbudgettering</b>
De store budgetoverskridelser for DR Byen og Københavns metro har bragt Danmark i international særklasse, hvad angår størrelsen af budgetoverskridelser i store byggerier.

Budgetoverskridelser skyldes ubegrundet optimisme og bevidst underbudgettering.

<b>Løsningen er her</b>
Men der er også en god nyhed. Den er, at problemet kan løses, og at forskning fra Aalborg Universitet viser hvordan.

Løsningerne fra AAU er allerede gennemført i Storbritannien og Holland, og det er vigtigt, at de også kommer på plads i Danmark, inden det går lige så galt med de planlagte milliardinvesteringer i den ny metrocityring, den faste forbindelse over Femern Bælt, København-Ringsted banen m.m. som med tidligere projekter.

<b>Ny doktordisputats</b>
Dette og meget mere fremgår af den ny doktorafhandling "Megaprojekters politik og planlægning: Problemer, årsager, løsninger" skrevet af professor, dr. techn. Bent Flyvbjerg.

<b>Sporene skræmmer</b>
- Ingen af de danske megaprojekter er bygget til budgettet, alle har milliardoverskridelser. Det må undre, og sporene skræmmer, konstaterer Bent Flyvbjerg.

Hans afhandling viser, hvordan projektmagere på Machiavellisk vis underbudgetterer omkostninger og overbudgetterer indtægter for at få deres projekter vedtaget.

Det resulterer i en omvendt darwinisme, hvor de dårligste projekter overlever. Konsekvensen er økonomiske milliardtab i stedet for den økonomiske vækst, som politikerne lover.

<b>Monumentkompleks</b>
De ansvarlige for de store tab er ifølge Flyvbjerg politikere, embedsmænd og forretningsfolk med et monumentkompleks.

- De bruger hellere vildledende underbudgettering til at få deres monumenter bygget, frem for retvisende budgetter, som kunne sikre, at de bedste projekter bliver bygget og de dårligste sorteret fra, siger Bent Flyvbjerg.

<b>Eliteforsker</b>
Med den nye afhandling bliver Bent Flyvbjerg medlem af den lille elite af forskere, som har forsvaret to danske doktorgrader, og han bliver den første af slagsen fra AAU.

Bent Flyvbjerg har i forvejen den ingeniørvidenskabelige doktorgrad og forsvarer nu dr. scient. graden.

Forsvaret finder sted fredag d.8. juni kl. 13 på AAU, Fibigerstræde 15, auditorium B.

Flere nyheder fra TV2 Nord