Skrald flyder i gaderne: - Folk er uopdragne

To mand bruger seks dage om ugen på oprydning, fordi folk smider affald på gaden og blokerer skraldecontainere.

En mikroovn, et skoskab, en spisestuestol og ikke mindst flere kubikmeter restaffald.

Skraldet flyder i bogstaveligste forstand omkring de nedgravede skraldecontainere i Aalborg midtby.

- Folk kommer med deres kaffemaskiner og andre ting og sager. Sådan noget skal jo på genbrugspladsen. Sådan har det altid været, påpeger renovationsmedarbejder Martin Olesen, imens TV2 Nord kører rundt med ham i Aalborg midtby.

Renovationsmedarbejder har svært ved at forstå borgernes opførsel i Aalborg.
Renovationsmedarbejder har svært ved at forstå borgernes opførsel i Aalborg.
Foto: Hans-Christian Lauritzen

Spild af penge

I Aalborg midtby har kommunens skraldemænd problemer med affald. Borgere smider store mængder affald ved siden af containerne eller stopper dem til med storskrald. 

Udfordringen er så stor, at kommunen seks dage om ugen må have to mand på arbejde kun til at rydde op omkring byens mange affaldscontainere. 

- Jeg synes, det er spild af borgernes penge. De penge kunne være brugt rigtig meget bedre andre steder. Jeg synes, folk er uopdragne. Det må være den første generation af curlingbørn, der ikke har lært hjemmefra, at man rydder op efter sig selv, siger renovationsmedarbejder Martin Olesen.

Aalborg Kommune har indtil nu fået 138 affaldsøer med nedgravede containere, hvor borgerne i midtbyen kan sortere deres affald. Affaldsøerne er politisk bestemt og målet er 330 øer med i alt 1000 nedgravede containere til sorteret affald.

I 2021 havde Kommunen 9625 registrerede tilfælde af affald, der var smidt ved siden af de nedgravede containere.

- Det har aldrig været synligt, fordi affaldet stod i baggårdene før. Nu er det kommet ud i gadebilledet, forklarer Kim Andersen, afdelingsleder hos Aalborg Forsyning.

Han fortsætter: 

- Det er jo politisk besluttet, at vi har vores affaldsøer. Det er en rigtig god beslutning, og en god måde at få sorteret sit affald på, men jeg havde måske ikke forventet, at vi var nødt til at sætte mere mandskab på, for at rydde op i bybilledet. 

Se renovationsmedarbejdernes gode råd her:

Gode råd fra renovationsmedarbejderne til borgerne i Aalborg midtby.

Indsatsen for at samle skrald er seksdoblet

Efter de første affaldsøer var etableret, begyndte Aalborg Kommune at sætte folk på opgaven med at rydde op omkring dem. 

I slutningen af 2018 kørte to mand én gang om ugen. I foråret 2022 kører to mand seks gange om ugen.

- Der er noget adfærd i, at hvis man sætter noget affald ved siden af en affaldsø, så har det en lemmingeffekt. Det kommer helt af sig selv, og det handler nok om, at folk skal blive bedre, og vi skal også blive bedre til at fortælle, hvordan man håndtere det her affald, siger Kim Andersen. 

På dagens tur rundt i Aalborg har renovationsmedarbejder Martin Olesen fået hjælp af kollega Jens-Jacob Brix. De fylder uden problemer en kassebil flere gange på en arbejdsdag. 

- Næsten alle er irriteret over, at der flyder skrald. Alle synes, det er forfærdeligt, det bare bliver smidt på gaden, men det er aldrig dem selv, siger Martin Olesen.

Se tv-indslag her:

Se TV-indslag om affaldsproblemer i Aalborg.


Containere bliver blokeret med storskrald

Udover, at folk bare stiller affald, så er der også problemer med, at borgerne putter for store ting i de nedgravede sorteringscontainerne. I 2021 havde Aalborg Forsyning 11.756 fejlmeldinger omkring de nedgravede affaldscontainere. 

Kun 10 af dem skyldtes, at containerne var fyldte. 2073 af fejlmeldingerne skyldtes, at indgangshullet var tilstoppet. En tilstoppet container giver endnu mere affald på gaden.

- Så kommer folk ned med deres affald til en fyldt container, og så sætter de det bare i stedet for at gå lidt op ad vejen til den næste. De står for hver 75 meter hernede, så der er ingen undskyldning for ikke at gå hen til den næste, påpeger Martin Olesen.

Har man affald i Aalborg Kommune, der ikke kan gå i de nedgravede containere, så har kommunen en bestillerordning. Her kan man online bestille kommune til at komme og hente sin gamle sofa, vaskemaskine, eller køkken – ganske gratis.

- Vi har løsningen til at kunne gøre det rigtigt, og hvis vi kan gøre det sammen med borgeren, så kommer vi også i mål. Det må handle om, at vi hjælper hinanden endnu mere, siger afdelingsleder hos Aalborg Forsyning Kim Andersen.


Seneste nyt

fra Nordjylland