Dagplejere frygter for jobbet

Først var det skolerne, der lukkede på stribe, så børnehaverne og nu rammer spareplanerne de mindste, der må vinke farvel til deres dagplejere. Hjørring Kommune vil i stedet have de små samlet i vuggestuer, og  30 dagplejere risikerer at miste deres job.

- Der er en stor utryghed blandt dagplejerne. Vi ved ikke, hvad der skal ske, vi ved bare, at politikerne endnu en gang lægger op til, at vi igen skal stå for skud, når det handler om at spare i kommunen, siger tillidsrepræsentant for dagplejerne i Hjørring Kommune, Lis Petersen.

Hjørring Kommune er i øjeblikket i gang med en stor omstrukturering på børnepasningsområdet, som betyder, at dagplejerne foreslås erstattet af vuggestuer i syv mindre lokalområder blandt andet i Løkken, Astrup, Hundelev, Tversted, Lendum og Skallerup.

Det sker som følge af, at børnetallet i kommunen og især i de mindre lokalområder nu og de kommende år rasler ned. Dagplejerne mener, det er dumt og for dyrt at fyre dagplejere og i stedet anlægge nye vuggestuer.

- Dagplejerne er billigere end en vuggestueplads for kommunen, men dyrere end børnehaver, siger tillidsrepræsentanten, som understreger, at det ikke er længe siden, dagplejerne mistede kolleger som følge af at børnene i Hjørring Kommune nu kommer til børnehave allerede når de er 2 år og 10 måneder, og ikke som tidligere først efter, børnene er fyldt tre år.

Inden for det seneste par år er knap 70 stillinger som dagplejer forsvundet i Hjørring Kommune - på grund af faldende børnetal og ændringen af alderen for børnehavestart.

- Vi er bange for, at de nye forslag til ændringer på børnepasningsområdet kommer til at gøre rigtigt ondt, det bliver rigtigt slemt, og vi som dagplejere er efterhånden et truet folkefærd, siger Lis Petersen.

De lokale politikere skal først nu til at se på de indsigelser, der er kommet, blandt andet et brev fra dagplejerne i Løkken, der er blandt dem, der risikerer en fyreseddel.

- Vi har selvfølgelig skrevet og lagt vægt på, at vi tilbyder børnene det bedste, det nære og trygge miljø med få børn og en voksen som kontaktperson, siger dagplejer Jette Gjøderum, som håber politikerne giver hende lov til at beholde sine fire dagplejebørn.

Der ventes at komme en politisk afklaring på børnepasningsområdet i løbet af marts. Og eventuelle ændringer kommer til at virke pr 1. august.


Seneste nyt

fra Nordjylland