Der skal karbonader og koteletter på bordet

Koteletter er et populært valg, når nordjyderne skal lave aftensmad. Foto: Emil Hougaard, Scanpix

Nordjyderne er de mest karbonade-glade i landet. Hakkebøf med brun sovs og kartofler er også et hit.

Hvad skal du have til aftensmad? Der er god sandsynlighed for, at den står på karbonader, koteletter eller hakkebøf - i hvert fald hvis du er nordjyde.

Karolines Køkken har undersøgt danskernes madvaner i en stor befolkningsundersøgelse sammen med Epinion, og det viser sig, at nordjyderne er meget traditionelle i deres valg af aftensmad.

I Nordjylland spises der oftere karbonader, hakkebøf og koteletter end i resten af landet. Og især meget oftere end københavnerne. Til gengæld spiser nordjyderne meget mindre pasta med kødsovs end i resten af landet, selv om næsten halvdelen af nordjyderne jævnligt sætter netop den ret på middagsbordet.

- Forskellene kan skyldes, at Danmark traditionelt set har været præget af egnsretter baseret på den lokale historie og kultur. Egnsretter er på sin vis blevet en vigtig kulturel markør for de forskellige landsdele men også de helt små lokale samfund i Danmark. Vores bopæl kan derfor afsløre en hel del om vores madvaner og smagspræferencer. Nogle landsdele er ligefrem kendte for at være gode til at lave bestemte retter eller desserter, som eksempelvis en nordjysk krøsterkål, fynsk brunsviger, sønderjyske solæg eller vestjyske ølben, siger Tove Færch.

Karolines Køkken har også undersøgt, hvilke retter nordjyderne søgte mest på i Karolines Køkkens opskriftsdatabase i perioden januar til april 2017. Også her er karbonader og koteletter i top ti, hvor man også finder både boller i karry og kylling i karry.

- Selvom Danmark er et lille land, spiser vi alligevel forskelligt alt efter, hvor i landet vi bor. Nordjyderne er den befolkningsgruppe, der oftest spiser karbonader, koteletter og hakkebøf, som er nogle gode retter til hverdag. Og når nordjyderne tyr til opskrifter i Karolines Køkkens opskriftsdatabase, er det også den mere traditionelle hverdagsmad som boller i karry, forloren hare og enebærgryde med kartoffelmos, nordjyderne søger på, siger Tove Færch, som er leder af Karolines Køkken gennem 23 år.

Den klart mest søgte ret i opskriftsdatabasen er kartoffelsuppe, som fra januar til april blev søgt frem 11.655 gange.

Flere nyheder fra TV2 Nord