Selvtillid: Elever på Mejlby Efterskole får mere mod

Det norske koncept MOT bliver brugt på efterskolen – og det er med til at skabe bedre trivsel. I dag havde eleverne besøg af MOT-ambassadøren, den forhenværende basketballstjerne Chris Christoffersen.

På Mejlby Efterskole, der ligger mellem Haverslev og Nørager, eksperimenterer man som den eneste efterskole i Nordjylland med et særligt norsk koncept, der skal få det bedste frem i eleverne. Og ikke mindst være med til at skabe bedre trivsel.

Konceptet hedder MOT, som på dansk betyder mod. Og det handler nemlig om at give den enkelte elev mod, så de unge mennesker er i stand til at træffe deres egne beslutninger.

quote Vi havde en episode med dårligt kammeratskab her på efterskolen, og det ville vi selvfølgelig gerne forsøge at undgå.

Malene Kirk Stougaard, forstander, Mejlby Efterskole

MOT er udviklet i 90'erne af fire norske idrætsudøvere. Også danske idrætsudøvere har været med til at udbrede kendskabet til MOT. Blandt andre den danske tidligere professionelle basketballstjerne Chris Christoffersen, der i dag holdt foredrag om MOT for eleverne på Mejlby Efterskole. Han kunne godt have brugt MOT-konceptet, da han var ung.

- Det med at finde balance i sig selv. Det var noget, jeg søgte som ung elev og ungt menneske. Finde sig selv og tro på sig selv, det søgte jeg meget. Og jeg ville ønske, at jeg havde haft de værktøjer, som vi prøver at give de unge mennesker i dag, siger den 218 centimeter høje Chris Christoffersen.

Han har i sin professionelle karriere som basketballspiller lært at bruge MOT-konceptet, så han havde mod til at turde, og til at gøre sit bedste, men også have mod til at fejle.

Og også på Mejlby Efterskole har man gode erfaringer med at bruge MOT-konceptet.

Nu skal vi til Mejlby Efterskole mellem Haverslev og Nørager. Her eksperimenterer man nemlig med et særligt norsk koncept, der skal få det bedste frem i eleverne ved hjælp af 'mod'. Det betyder blandt andet besøg på plejehjem og vinduespudsning hos fremmede.

- Vi havde en episode med dårligt kammeratskab her på efterskolen, og det ville vi selvfølgelig gerne forsøge at undgå. Derfor undersøgte vi, hvad der var af muligheder og koncepter, der fokuserede på det her, og vi talte med andre skoler, der havde brugt det. Og så faldt vi over MOT-konceptet, og det har vi så brugt siden, siger forstander på Mejlby Efterskole Malene Kirk Stougaard.

MOT giver bedre fællesskab

En dag om måneden laves der øvelser ud fra MOT-konceptet, og der lægges i dagligdagen stor vægt på at italesætte begrebet mod. Og det har været med til at give gode resultater på efterskolen.

- Vi kan se, at der er kommet et bedre fællesskab på skolen. Eleverne er blevet meget bedre til at inddrage hinanden, og vi oplever også, at eleverne tør at sige fra, når nogle overskrider hinandens grænser. Så på den måde har det virket efter hensigten, siger Malene Kirk Stougaard.

quote Mine forældre siger i hvert fald, at jeg er blevet bedre til at tro på de ting, jeg siger, og når jeg træffer nogle valg, så er jeg også mere sikker på min beslutning.

Johan Falkensten Andersen, 9. årgang, Mejlby Efterskole

Og undersøgelser i Norge viser da også, at de unges psykiske velbefindende bliver bedre, når de har været igennem et forløb med MOT, hvor der blandt andet bliver brugt forskellige former for rollespil i undervisningen.

For en af eleverne på Mejlby Efterskole har MOT betydet noget i dagligdagen.

- Mine forældre siger i hvert fald, at jeg er blevet bedre til at tro på de ting, jeg siger, og når jeg træffer nogle valg, så er jeg også mere sikker på min beslutning, siger Johan Falkensten Andersen fra 9. årgang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland