Farligt ammoniakudslip ramte fabrik i Skagen

Foto: Per Frank Paulsen

Foto: Per Frank Paulsen

1 af 2

En hurtig udrykning og lidt hjælp fra vejrguderne var med til at forhindre farlig ammoniakgas i at blæse ind over et boligområde i Skagen natten til mandag.

Brandvæsnet rykkede natten til mandag ud i kemikaliedragter, da et rør lækkede farlig gas tæt ved flere hustage i Skagen.

Klokken 02.38 fik politiet anmeldelsen om, at der lugtede af ammoniak på fiskefabrikken Læsø Fiskeindustri, som ligger på Industrivej i Skagen.

- Der kommer en indsatsleder fra brandvæsnet og konstaterer, at der er sket et brud på et rør i et industrikøleanlæg - det er simpelthen en teknisk installation, der er gået i stykker, siger vagtchef Karsten Kristensen fra Nordjyllands Politi.

Brandfolkene trak hurtigt i kemikaliedragterne og fik lukket for hovedhanen for at få stoppet det farlige ammoniakudslip. Et mindre område blev desuden afspærret på havnen i en times tid.

- Det er ammoniak i gasform, og det er den mest ufarlige type. Men det er virkelig farligt, hvis man indånder det, forklarer vagtchefen.

Fiskefabrikken ligger tæt ved flere ejendomme, men ammoniak-gassen nåede heldigvis aldrig ind over hustagene.

- Det er heldigt, at vindretningen er ud mod havet, så ved hjælp af nogle ventilatorer får man ret hurtigt blæst ammoniakken den vej ud, og så forsvinder det, fortæller Karsten Kristensen.

Aktionen blev afblæst lidt efter klokken 4, og selvom der stadig hænger lidt ammoniak i luften, er selve faren overstået, oplyser politiet.

Udslippet skete på grund af en teknisk fejl i et industrikøleanlæg.