Fisk må ikke smides tilbage i havet

Fiskere må ikke længere smide fisk tilbage i havet. Sådan lyder det i EU-kommissærs forslag til en ny europæisk fiskeripolitik.

Der er dramatiske ændringer på vej for fiskerne i EU, hvis det står til EU's fiskerikommissær Maria Damanaki.

Kommissæren vil blandt andet forbyde fiskerne at smide levende fisk tilbage i havet. Det fremgår af kommissærens forslag til en ny fiskeripolitik, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.

- En forpligtelse til at lande alle fangster (...) bør etableres og implementeres gradvist, står der i forslaget, som lige nu er i intern høring hos resten af kommissionen.

Verdensnaturfonden ser med glæde på forslaget.
- Vi mener det er på tide, at man gør noget ved det enorme udsmid. Forhåbentlig vil det betyde, at man langt om længe får bugt med det store spild af ressourcer, siger Mette Blæsbjerg, der er fiskerimedarbejder hos Verdensnaturfonden, til DR Nyheder.

Udsmid er et enormt problem for verdens fiskebestande. Alene i Nordsøen har beregninger vist, at der hvert år bliver smidt omkring 500.000 tons fisk tilbage i havet, hvoraf de færreste overlever. EU anslår, at omkring 70 procent af de europæiske fiskebestande er overfisket.

I dag måles fiskekvoterne på, hvad fiskerne tager med i havn. Det betyder, at fiskerne kan fiske løs indtil de har fanget den type og størrelse fisk, som de kan få mest for. Resten ryger tilbage i havet.

Forslaget betyder, at landingskvoterne erstattes med fangstkvoter, hvor alle fangster tælles med.

Samtidig skal de europæiske fiskefartøjer videoovervåges, så myndighederne kan kontrollere, at fiskerne overholder forbuddet mod udsmid.
Modellen er i de senere år blevet afprøvet i forsøg med danske fiskere, som til gengæld har fået større kvoter.

Danmark er blandt de lande, der har presset mest på, for at få EU til at indføre fangstkvoter, så fødevareminister Henrik Høegh er godt tilfreds med kommissærens forslag.

- Det er en meget væsentlig og betydelig ændring af EU's fiskeripolitik. Det vil betyde, at vi stiller større krav til den enkelte fisker, siger Henrik Høegh til DR Nyheder.

Ifølge forslaget skal det nye kvotesystem indføres gradvist fra 2014 og frem til 2016. Det vil i givet fald betyde, at det til den tid vil være forbudt at smide fisk tilbage i havet i EU.


Seneste nyt

fra Nordjylland