For første gang i 40 år: Flere danskere ryger

23 procent af danskere mellem 20 og 60 år er faste rygere, viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen. Det er en stigning på to procent i forhold til 2016 – og samtidig den første stigning i antallet af rygere i Danmark i fire årtier.

Det er især mændene, som siden 2016 er begyndt at ryge mere, og at flere danskere nu tænder en eller flere smøger på daglig basis, bekymrer i den grad Kræftens Bekæmpelse.

- De her tal er dramatiske, konstaterer Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Ifølge den årlige opgørelse af danskernes rygevaner, som Sundhedsstyrelsen står bag sammen med Hjerteforeningen, Lungeforeningen og Kræftens Bekæmpelse, ryger 23 procent af de danskere, som er mellem 20 og 60 år – mod 21 procent i 2016. En helt forkert udvikling, ifølge Sundhedsstyrelsen.

-Især rygning er jo ansvarlig for megen sygdom og mange dødsfald, så for den enkelte borger - eller patient – og deres pårørende har det rigtig stor betydning, siger Niels Sandø, konstitueret enhedschef ved Sundhedsstyrelsen.

I Nordjylland er rygerne da også stadig til at få øje på. Eksempelvis i rygeskuret hos UCN i Aalborg. Her konstaterer Marie Tranholm, som læser til ergoterapeut, at det ikke er så lige til at kvitte de smøger, som har været en fast del af hendes liv de seneste 12 år.

-Jeg har forsøgt rigtig mange gange at stoppe. Men det er svært. Fordi der er noget socialt i det og man bliver afhængig af det, siger hun.

Det sociale aspekt understreges af hendes veninder, som også står i rygeskuret og får en cigaret i frokostpausen. En af dem er Cathrine Pedersen, som også læser til ergoterapeut.

-Nu er vi jo blevet venner og det blev vi, fordi vi var nogle af de eneste fra vores klasse, som røg. Så det er dem, jeg snakker mest med, forklarer hun.

Overvejer du at stoppe med at ryge?

-Jeg regner med at stoppe med at ryge, når vi er færdige med uddannelsen. For der er mange steder, hvor man som ergoterapeut ikke må ryge, siger Cathrine Pedersen.

Igennem årene har det ikke skortet på initiativer til at mindske danskernes rygetrang. Rygeloven blev indført i 2007, der er kommet skræmmende billeder på cigaretpakkerne og senest begyndte supermarkederne i Salling Group (Bilka, Føtex og Netto) at gemme tobak af vejen bag disken. Sidstnævnte har betydet, at butikkerne i Salling Group har solgt 20 millioner færre cigaretter siden ordningen blev indført 1. august 2018.

Alligevel er antallet af danskere, som ryger, øjensynligt steget de seneste to år. Derfor mener Jesper Fisker fra Kræftens Bekæmpelse, at tiden nu er moden til at tage endnu skrappere metoder i brug for at mindske mængden af tændte cigaretter i Danmark: Markante prisstigninger på tobak efter norsk forbillede.

-Vi vil gerne have prisen op på norske niveauer, altså i størrelsesordenen omkring 90 kroner pr. pakke, siger han.

Høje priser på tobak kan, ifølge Jesper Fisker, nemlig være med til at afskrække især unge mennesker, der traditionelt ikke har særlig mange penge at gøre godt med, fra at tænde den første smøg – og altså potentielt sætte en stopper for en livslang afhængighed af tobak.

Noget kunne da også tyde på, at det er muligt at få antallet af rygere til at falde igen. Ifølge tallene fra Sundhedsstyrelsen vil seks ud af 10 rygere nemlig gerne stoppe med at ryge. Men det er lettere sagt end gjort i en tid, hvor udviklingen går i den stik modsatte retning.

-Og det har vi simpelthen et fælles ansvar for at få ændret! For ellers ender vi med en tendens, som vil blive ved med at gå modsatte vej, siger Jesper Fisker.

Ifølge Sundhedsstyrelsen dør 13.600 danskere hvert år som direkte følge af rygning.

Klik HER for at læse hele opgørelsen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland