Flere risikerer at blive slidt helt ned

Folk i nedslidende job, der vælger at få deres efterløn udbetalt, kan blive tvunget til at blive på arbejdsmarkedet.

Det er næsten for fristende, når det i dag bliver muligt at hæve sin efterløn skattefrit og bytte den til et nyt køkken eller drømmerejsen. Men for den gruppe danskere, der har et opslidende job, kan det være et skæbnesvangert valg, skriver Nordjyske Stiftstidende.

- Der kan ligge en bombe forude, hvor man har lokket folk til at fravælge den rettighedsbaserede efterløn og nu efterlader dem i den offentlige skønsbaserede forsørgelse, siger FOA-formand Dennis Kristensen.

Hans egne medlemmer forlader i dag arbejdsmarkedet med en gennemsnitlig alder på 61 år, og derfor er han bekymret for, om de vælger rigtigt, når de i disse dage træffer valget mellem pengene i hånden eller efterlønnen.

- En del dem, der forlader ordningen, kan måske ikke kan holde distancen ude på arbejdsmarkedet - de vil få stærkt forringet livskvalitet, men også blive en udgift for staten, som man i dag ikke har taget højde for, siger Dennis Kristensen.

Mads Bilstrup, formand for Socialrådgiverne i Region Nord, ser samme scenarie:

- Vi er bekymrede for, hvordan vi skal forklare folk, at de ikke kan få den seniorførtidspension regeringen har lovet i forbindelse med efterlønsreformen. Regeringen glemte nemlig at sige, at man skal have ingen eller næsten ingen arbejdsevne for at få den, siger han.

Politisk ordfører Magnus Heunicke (S) erkender, at det for nogle kan være et fatalt valg at forlade efterlønsordningen.

- Det er simpelthen valget om den gode alderdom, der er på spil, siger han.

Den konservative socialordfører Tom Behnke mener derimod, at folk selv må tage et ansvar.

- Folk med hårdt arbejde må tage ansvar for deres liv og planlægge, at de eksempelvis skifter branche eller får en lederstilling, så man ikke har det hårde fysiske arbejde hele arbejdslivet, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland