Unge læger vil til Hjørring: Forbedret arbejdsmiljø sparer 11 millioner

De medicinske afdelinger på Regionshospitalet i Hjørring har knækket koden til, hvordan man fastholder yngre læger. Koden er et godt arbejdsmiljø.

Det har tidligere været svært at trække yngre læger og speciallæger til Hjørring, men det er der nu lavet om på. Nu får Klinik Medicin på Regionshospitalet i Hjørring flere ansøgninger end de har stillinger, hvilket ikke er set før. Det er en forbedring af arbejdsmiljøet for de yngre læger, der har fået vendt skuden.

quote Når vi kun har fastansatte og ingen vikarer, så giver det ro på arbejdspladsen og skaber et arbejdsmiljø, hvor alle har lyst til at være.

Marianne Sønderkær, viceklinikchef for HR på Regionshospital Nordjylland

- Vi har fokuseret på en langsigtet strategi, hvor vi introducerer lægerne ordentligt til afdelingen. På den måde sikrer vi, at de føler sig trygge, når de skal varetage funktionen selvstændigt, siger Marianne Sønderkær, viceklinikchef for HR på Regionshospital Nordjylland.

Det er blandt andet hele dage, der er afsat til at observere andre lægers arbejde samt løbende uddannelsesdage, der sikrer, at de yngre læger føler sig trygge i deres arbejde. Disse tiltag har fået de yngre læger til at søge mod Hjørring. Tanken er, at Regionshospitalet kan fastholde de yngre læger til hospitalet, når de så er færdiguddannet som speciallæger.

Valfarten af læger mod Hjørring har også givet luft i budgettet. Tidligere var hospitalet nemlig nødt til at dække de ledige stillinger ind med lægevikarer, hvilket er en meget dyr løsning. Fra 2015 til 2017 har afdelingen brugt 11 millioner kroner på vikarer. Det er penge som, de nu kan bruge på noget andet. 

- Når vi kun har fastansatte og ingen vikarer, så giver det ro på arbejdspladsen og skaber et arbejdsmiljø, hvor alle har lyst til at være, siger Marianne Sønderkær.

quote Der skal virkelig lyde en stor ros til afdelingen. Det er virkelig et eksempel til efterfølgelse.

Ulla Astman, Regionsrådsformand i Nordjylland

Indsatsen for at forbedre de yngre lægers arbejdsmiljø har udover at give en mere harmonisk arbejdsplads og sparet 11 millioner kroner også kastet en nominering af sig. Klinik Medicin er blevet nomineret til arbejdsmiljøprisen 2019 for deres indsats for de yngre lægers arbejdsmiljø. Det er arbejdsmiljørådet, der står for prisen.

- Der skal virkelig lyde en stor ros til afdelingen. Det er virkelig et eksempel til efterfølgelse. Andre steder er de også begyndt at bruge nogle af de samme virkemidler, og for eksempel i Thisted er de gode resultater også lige så stille begyndt at rulle ind, siger regionsrådsformand i Nordjylland, Ulla Astman (Socialdemokratiet).

De 11 millioner som Regionshospitalet i Hjørring sparer er dog ikke penge, som kan bruges på noget andet, fortæller Ulla Astman, da det er penge som hidtil har overskredet budgettet. De sparede millioner hjælper dog til et mindre underskud.

Grundig sparring med erfarne kolleger og individuelle introforløb har gjort sygehuset i Hjørring populært blandt lægestuderende.

Seneste nyt

fra Nordjylland