Gamle skoleborde skal bruges igen

Aalborg Kommune har som den første kommune i landet søsat et projekt, hvor gamle skolemøbler skal genanvendes i stedet for at blive kasseret.

De brugte skolemøbler i Aalborg Kommune må i fremtiden tage endnu en tørn, før de bliver pensioneret og ender på lossepladsen. Kommunen har nemlig sat gang i et nyt projekt, hvor borde, stole og andet inventar fra skolernes klasselokaler vil blive repareret eller genanvendt som reservedele i stedet for at blive smidt ud.

- Aalborg er first-mover på denne form for udbud, og jeg synes, det er fantastisk, at vi i stedet for at betragte gamle skolemøbler som affald, betragter dem som en ressource til genanvendelse. Der tænkes i baner, hvor mindst muligt går til spilde. Kasserede møbler skal retur til genanvendelse enten som intakt møbel eller som materiale til nye produkter, siger Tina French Nielsen (Venstre), der er rådmand for Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune.

Aalborg Kommune er den første kommune i landet, som vil forsøge sig med at bruge de gamle skolemøbler så længe som muligt, før der købes nye. Projektet er søsat ud fra en tanke om, at kommunen skal have en cirkulær økonomi, hvor der skal investeres i møbler med en lang levetid og i genbrug.

- Projektet her er for mig at se et virkeligt godt eksempel på, hvordan vi som kommune kan være med til at fremme cirkulær økonomi. Det giver rigtig god mening på denne måde at genanvende, istandsætte eller samle det gamle inventar på ny, fremfor at kassere borde, stole og andet fra klasselokalerne, der sagtens kan få nyt liv, siger Lasse P.N. Olsen (Enhedslisten), som er rådmand for Miljø- og Energiforvaltningen i Aalborg Kommune.

Der 50 folkeskoler i Aalborg Kommune, og byrådspolitikerne ser derfor et stort potentiale i at eksperimentere med bæredygtighed og genanvendelse på skoleområdet. Lasse P. N. Olsen håber, at Aalborg Kommune kan blive foregangskommune for resten af landet.

- Jeg tror på, at vi skal vænne os til at se det, vi betragter som kasseringsmodent eller affald, som noget, der repræsenterer en ressource, og jeg håber at andre kommuner kan lade sig inspirere af denne løsning, for jeg tror på, der er en stor gevinst at hente for både miljøet, skolerne og deres elever, siger Lasse P. N. Olsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland