Gift i Vilsted Sø: -Vi har givet op

Foto: TV2 Nord

Foto: TV2 Nord

1 af 2

Vesthimmerlands Kommune havde en formodning om, at det var giftstoffet rotenon, der var hældt i Vilsted Sø. Det er det ikke, og nu ved kommunen ikke, hvad man skal lede efter.

For to uger siden blev Vilsted Sø forurenet, da en ukendt gerningsmand blev set hælde giftige stoffer i vandet ved søens østlige side, hvorefter vedkommende indsamlede og kørte væk med op til 300 døde fisk. 

Læs også Giftstoffer hældt i Vilsted Sø: Se hvilken gift der er tale om - og hvor farlig den er

Siden da har vandløbsmedarbejderne i Vesthimmerlands Kommune analyseret på, hvilket giftstof der var tale om. Kommunen var næsten sikre på, at det var giftstoffet rotenon, der var blevet hældt i Vilsted Sø, men det har prøverne taget på de døde fisk nu vist, at det ikke er.

- Vi har undersøgt på kryds og tværs, og prøverne har desværre vist, at det ikke er rotenon, siger vandløbsmedarbejder ved Vesthimmerlands Kommune, Henrik Gorm Hansen.

For at finde frem til hvilket giftstof der er tale om, skal vandløbsmedarbejderne teste ét stof af gangen, og derfor bliver de nødt til at have noget at lede efter. 

- Det er ikke som med sprøjtemidler, hvor man kan teste for en bred palet af stoffer på én gang. Her skal vi teste for ét stof ad gangen, og det er som at lede efter en nål i en høstak, siger Henrik Gorm Hansen.

Læs også Giftstoffer hældt i Vilsted Sø: Se hvilken gift der er tale om - og hvor farlig den er

Vesthimmerlands Kommune har overvejet at teste for et andet stof, og de har henvendt sig til Fødevarestyrelsens laboratorium for at få deres vurdering. I fællesskab er de nu kommet frem til at opgive at finde giftstoffet.

- Der er ikke fundet døde fisk andre steder i søen, så vi har en formodning om, at giftstoffet kun har virket lokalt, og enten er det blevet fortyndet i vandet eller også har det ikke bevaret sin virkning, siger Henrik Gorm Hansen.

Vesthimmerlands Kommune har nu ophævet badeforbuddet, men fiskeri forbuddet fortsætter ugen ud. 

00:26

Vesthimmerlands Kommune er stadig på bar bund i forhold til, hvad det var for et stof, der fornylig blev hældt i Vilsted Sø

Luk video

Flere nyheder fra TV2 Nord