Grænsehandlen blomstrer i Frederikshavn

02:11

De svenske shopping-gæster er efter længere tids krise vendt tilbage til Frederikshavn. Foto: Johnni Isaksen

1 af 2

Efter flere år med krise strømmer svenskerne igen til Frederikshavn. Kursen på den svenske krone er nemlig steget, og de svenske shopping-gæster får derfor mere for pengene.

Efter en årrække, hvor antallet af de svenske shopping-gæster er faldet kraftigt i Frederikshavn, ser udviklingen nu endelig ud til at være vendt. I forhold til i 2010 var der i 2011 og første halve år af 2012 ti procent flere svenske handlende i byen. Også på antallet af svenske hotelgæster er der sket en stigning på hele 15 procent siden 2010.

- Det er dejligt, at den svenske krise i Frederikshavn ser ud til at være overstået. Det er rigtigt godt for handelslivet, siger Dan Kobberup, der er handelschef i Frederikshavn.

Det er kursen på den svenske krone, der får skylden for, at der de seneste år har været så få svenske turister i Frederikshavn. Men efter at kursen er steget, får svenskerne igen mere for deres penge, og det kan mærkes på handlen:

- Vi kan sagtens mærke, at svenskerne har nemmere ved at bruge penge, når de er her, så det er en rigtig positiv udvikling, siger Per Knudsen, der er indehaver af Dansk Factory Outlet i Frederikshavn.

Og for svenskerne er det ekstra billigt at handle i Frederikshavn i denne uge. I anledning af Stena Lines 50 års jubilæum er den svenske krone nemlig det samme værd som den danske i byens butikker.

Antallet af de norske turister i Frederikshavn er også steget de seneste år. Siden 2010 er antallet af nordmænd, der shopper i Frederikshavn steget med knap tre procent.