Grønt lys til biogas i Vrå

GrønGas og energiselskabet E.ON Danmarks visualisering af biogasanlægget ved Vrå

Et flertal i byrådet i Hjørring har stemt for omdiskuteret biogasanlæg i Vrå.

Hjørring Kommune stemte i aftes for planerne for opførelsen af et af Danmarks Største biogasanlæg, og byggeriet forventes af gå i gang allerede i løbet af sommeren. Biogasanlægget har været undervejs siden 2009, og derfor glæder det direktør i GrønGas Jens Peter Lunden, at han nu endelig kan komme i gang med projektet.

- Vi glæder os til at komme i gang og til at vise både lokalbefolkningen og resten af Danmark, at der er store perspektiver i biogasproduktion og nye muligheder for lokalsamfundet. Helt konkret kan anlægget for eksempel levere klimavenlig varme til det lokale kraftvarmeværk og grønt brændstof til gaskøretøjer, siger Jens Peter Lunden.

Opførelsen af biogasanlægget forventes at løbe op i et trecifret millionbeløb, og vil udover at give ti fuldtidsstillinger, når byggeriet er færdigt, behandle 300.000 tons biomasse om året. Biomassen skal leveres af lokale landmænd, og ifølge folkene bag anlægget vil det blive opført med den seneste teknologi, der reducerer lugt- og støjgener til et minimum.

Biogasanlægget ved Vrå har i planlægningsfasen mødt en del modstand blandt andet fra lokale virksomheder som Vrå Dampvaskeri og Fynbo Foods, der samme har udtrykt bekymring for anlæggets placering, der ellers er valgt af statens såkaldte biogas-rejsehold.

- Langt de fleste som vi har været i dialog med er positivt stillede over for biogas, men der er altid enkelte, som ikke ønsker et anlæg opført i deres nærområde. Vi gør, hvad vi kan for at imødekomme den utryghed der måtte være. Det er vores klare mål, at vi både under opførelsen og når anlægget er sat i drift, vil gøre vores yderste for at sikre en stabil daglig drift, der ikke forstyrrer lokalsamfundet, siger Jens Peter Lunden.