Handicaphjælpere er uden overenskomst

 Handicaphjælpere er uden overenskomst

Handicapmedhjælpere snydes for blandt andet pension og løn under sygdom. De er ansat af den handicappede selv. Lønnen bliver godt nok refunderet af kommunen. Men loven fritager kommunen for at refundere udgifterne i forbindelse med en overenskomst.

Anne Marie Kreutzer er ansat som handicapmedhjælper i Oue ved Hobro. Hun laver det samme som en kommunal hjemmehjælper, men deres ansættelsesforhold er helt forskellige. Anne Marie Kreutzer har foreksempel ingen ret til efteruddannelse.

- Jeg har foreksempel aldrig lært at løfte rigtigt, siger Anne Marie Kreutzer

Hun paseer Marie Uhrenholt der ikke kan være alene efter en blodprop. Derfor ansatte familien for 5 år siden Anne Marie Kreutzer 33 timer om ugen. Resten af tiden er Erik Uhrenholt sammen med sin kone.

Problemet er, at handicapmedhjælpere ikke er omfattet af en overenskomst. Alene i grundlønnen er der 8 kroners forskel.

- Hvis vi fik en kommunal hjemmehjælper, så ville hendes arbejdsvilkår være reguleret af en overenskomst. Det er Anne Marie?s ikke. Det synes jeg er forkert, siger Erik Uhrenholt.

Familien får refunderet lønudgiften til Anne Marie Kreutzer fra Mariagerfjord Kommune. Ifølge serviceloven skal kommunen ikke refundere mere end hvad der svarer til løntrin 11. Kommunen dækker altså ikke de omkostninger, som overenskomsten ville give.

Hun og de øvige handicapmedhjælpere i Nordjylland får dermed ikke pension, løn under sygdom og barsel - penge til efteruddannelse - den sjette ferieuge og omsorgsdage til foreksempel at tage sig af syge børn.

- Så må jeg jo tage en feriedag, eller tage børnene med på arbejde, hvis de er syge. Det sker heldigvis ikke så tit, siger Anne Marie Kreutzer, mens hun sidder med sin syge søn Kristian, på skødet, i Marie og Erik Uhrenholts køkken.

- Handicapmedhjælperne bliver holdt som gidsler af det offentlige system, mener John Hansen, der er formand for 3F i Mariagerfjord

Erik Uhrenholt har nogle gange behov for at forlade huset til frivilligt foreningsarbejde, når Anne Marie Kreutzer har fri. - så træder kommunen til og sender en hjemmehjælper, der laver det samme som Anne Marie Kreutzer.

- Det kan da ikke være rigtigt, at mennesker der hjælper de svageste i samfundet ikke kan få ordentlige arbejdsforhold, siger John Hansen.


Seneste nyt

fra Nordjylland