Handicappede bliver snydt i bankerne

Foto: Spar Nord

Spar op, og få en rente på 2,6 procent lyder tilbuddet til de 'normale' kunder i Spar Nord Bank. Til gengæld må umyndige handikappede nøjes med en rente på højst 0,5 procent, hvis de sparer penge op i det nordjyske pengeinstitut. Den form for forskelsbehandling er ikke enkeltstående.

Det skriver Politiken.dk.

Erik og Gerda Christensen fra Hjørring er blandt de bankkunder, der føler sig snydt. Som forældre og værger til en udviklingshæmmet søn, undrer de sig over, at sønnen på sine forskellige konti i Spar Nord Bank kun får et sted mellem 0,125 og 0,5 procent i rente.

-Jeg er forarget og fortørnet over det, for det bliver til mange penge gennem et liv«, siger Erik Christensen til Politiken.

Heller ikke Danmarks største bank, Danske Bank, tilbyder umyndige handikappede samme renter som andre kunder. Bankernes opførsel er forargelig og diskriminerende, lyder reaktionerne fra handikapforeninger og politikere.

-Mange udviklingshæmmede har en del penge stående uberørt i en lang årrække, og så er det forargeligt, at man ikke kan få en ordentlig rente, siger Sytter Kristensen, landsformand i LEV. Foreningen repræsenterer 10.000 udviklingshæmmede.

Forbrugerrådet anklager direkte bankerne for at udnytte situationen.

-Hvis handikappede ikke kan få en højrentekonto som andre kunder, ryger gevinsten i bankernes lomme«, siger Carsten Holdum, økonom i Forbrugerrådet.

Men bankerne er i deres gode ret til selv at bestemme renten, lyder meldingen fra Jeanne Blyt, kontorchef i bankernes brancheorganisation, Finansrådet.

-Der er helt klart et større arbejde i disse forvaltningskunder, og nogle banker vælger så at sige, at forvaltningskunderne får en lavere rente, mod at banken så ikke tager et stort gebyr for de ekstra ydelser. I andre banker får forvaltningskunder så en højere rente og skal til gengæld betale gebyr, siger Jeanne Blyt til Politiken.

Flere nyheder fra TV2 Nord