Haven lider i tørken: Få tre tips til at holde liv i planterne

Foto: Jesper Christiansen

Foto: Jesper Christiansen

Foto: Jesper Christiansen

1 af 3

Det tørre vejr betyder, at mange marker og haver mangler vand, og gode råd er efterhånden ved at være dyre for haveejere.

Stauderne i Bodil Hansens kolonihave i Frederikshavn lider i det tørre vejr. Hun har haft kolonihaven i otte år, men har aldrig savnet regn så meget som nu.

- Det er i hvert fald det allermest tørre, vi nogensinde har været udsat for, siger Bodil Hansen.

Der har ikke været mange dage med regn i de seneste to måneder. Til gengæld har der været masser af dage med sol og varme, og derfor er det ikke kun planterne i Bodil Hansens have, der har det svært.

- Det er særligt frugtbuske, der lider. For at de kan danne de mange bær, som vi gerne vil lave marmelade og saft af, så skal der noget vand til. Derudover er det køkkenhaven med salater, radiser, gulerødder og ærter, som mangler vand, siger planteskolegartner Daniel Andersen fra Sæby Planteskole.

Bodil Hansen har fundet haveslangen frem. Alle hendes grøntsager bliver vandet.

- Vi indretter os jo efter vejret. Det er vi nødt til, fordi vi kan jo ikke ændre på vejret, siger hun.

Flyt blomsterkrukkerne væk fra solen

Hække og græsplæner tørrer også ud på grund af den udeblevne nedbør, men de skal nok komme igen, når der på et tidspunkt kommer regn. Gartneren har til gengæld et lille tip, der kan være med til at holde liv i blomsterkrukkerne.

- Når man har krukker med mange blomster i, der virkelig bruger noget vand, så sæt dem over et sted, hvor de ikke får så meget sol. Lad være med at lade den stå på terrassen i fuld sol. Sæt den over på østsiden af huset og giv den lidt skygge. Tag måske en halvandenliters sodavandsflaske med vand i og sæt den på hovedet ned i krukken, så vandet lige så stille siver ud, siger Daniel Andersen.

Der er ikke udsigt til regn lige foreløbig, og selvom Bodil Hansen nyder den danske sommer i fulde drag, så har hun et lille håb på sin haves vegne. 

- Et par dage med stille regn ville være dejligt, siger haveejeren fra Frederikshavn.

Sådan kan du hjælpe haven med at klare tørken

  • Vand blomster, træer og buske om aftenen, hvor fordampningen ikke er så stor, fordi solen ikke er fremme. Vand gerne i intervaller, så jorden bedre kan suge vandet og så planten har glæde af det.
     
  • Prioritér at vande de planter, der har nytteværdi. Giv gerne frugttræer og -buske samt grøntsagerne i køkkenhaven og drivhuset vand. Lad være med at vande hække og græsplæner. De skal nok overleve og komme igen, når der på et tidspunkt kommer nedbør.
     
  • Sæt blomsterkrukker om på husets østside, så de ikke står i fuld sol på en sydvendt terrasse det meste af dagen. Tag måske en halvandenliters sodavandsflaske med vand i og sæt den på hovedet ned i krukken, så vandet lige så stille siver ud til blomsterne.

Kilde: Daniel Andersen, planteskolegartner ved Sæby Planteskole

Flere nyheder fra TV2 Nord