Hirtshals Havn udvider

Foto: Michael Andersen

Blandt andre Fjord Line håber på at få del i de mange nye kvadratmeter.

På havnekontoret ruller havnedirektør Jens K. Jensen en tegning ud med en udvidelsesplan til rundt regnet 100 millioner kroner. For de penge får havnen ekstra 250.000 kvadratmeter at gøre godt med. Det svarer til 30 procent af havnens nuværende areal.

- Ud af de 800.000 kvadratmeter, vi har nu, er der kun 4.000, som ikke er lejet ud, og det er ingenting. Vi mangler simpelthen plads, siger havnedirektøren.

Og det kan Susanne Bonde, salgs- og marketingchef hos rederiet Fjord Line, skrive under på.

- Det har været en forrygende sæson med rekordmange passagerer. Alene i juli kørte 63.000 biler med os. Men de fylder jo meget, og vi har ikke meget plads til opmarchbåse, siger hun alt imens bilerne ruller ud af Fjord Cat.

Havnens omsætning er steget de sidste fire år i træk - det seneste halve år med 15 procentpoint. Godstrafikken står for en stor del af den stigning, og også her er der planer, der skal gøre trafikken ud af havnen nemmere og grønnere. Der skal anlægges et ekstra jernbanespor og en terminal, så hele lastbiltrailere og containere kan læsses direkte på lange rækker af togvogne og køre syd på.

Godsterminalen er en gratis omgang for havnen. Staten betaler. Og økonomisk er man forsigtige i Hirtshals. De mange nye kvadratmeter er stort set lejet ud på forhånd.

- Hvis vi gør det forkert, så belaster vi samfundet. Vi kommer til Hjørring Kommune med en meget stor gæld, og det skal vi aldrig nå til, siger havnedirektør Jens K. Jensen.

Landarealerne rundt om havnen er fredede, så de 250.000 nye kvadratmeter får havnen ved en landindvinding øst for havnen. Den forventes at være klar i 2015 eller 2016.

Flere nyheder fra TV2 Nord