Hjemmehjælpere får ikke tjekket straffeattesten

Foto: Ib William Christensen

Kriminelle kan få fri adgang til svage ældres menneskers hjem. Flertallet af de nordjyske kommuner tjekker nemlig ikke ansøgernes straffeattester, når de ansætter.

Villy og Bodil er glade for de hjemmehjælpere, der hver dag kommer i deres hjem i Hjørring og de stoler på dem. Alligevel ville de ønske at Hjørring Kommune havde tjekket hjælpernes straffeattester inden de fik adgang til parrets hjem.

- Så var man sikker på at de var rene og fri for kriminalitet, siger Villy Olesen.

En rundringning til de nordjyske kommuner viser at det kun er fire af dem, der altid tjekker hjemmehjælpernes straffeattester inden de bliver ansat. De fire kommuner er Aalborg, Frederikshavn, Rebild og Jammerbugt. I Hjørring Kommune mener personalechefen at rutinetjek af straffeattester er en mistænkeliggørelse af medarbejderne.

- Vi har valgt at sige at det er væsentligt at vi er gode til at gennemføre en ansættelsessamtale og indhente referencer. Der tror vi at vi finde rigtig meget. Hvis man helt generelt indhenter straffeattester, så kan det godt give en falsk tryghed. Man kan jo godt have en ren straffeattest, og så kan der ske noget dagen efter, siger Lillian Andersen, der er personalechef i Hjørring Kommune.

Medarbejderne i hjemmeplejen i Vesterlund i Hjørring vil ellers hellere end gerne have at kommunen tjekker deres straffeattest.

- Kommunen burde tjekke vores straffeattester. Det burde være en selvfølge. Vi kommer jo i svage borgeres hjem og om ikke andet så kan det da vise at det ikke er tyve og røvere, der er ansat i hjemmeplejen, siger Birthe Jakobsen, der er social- og sundhedshjælper i hjemmeplejen i Hjørring Kommune.

Aalborg Kommune tjekker altid straffeattester på nye medarbejdere i ældreplejen.

- Vores medarbejdere kommer hos rigtig mange svage borgere og det drejer sig i høj grad om et tillidsforhold. På den måde mener vi er vi er med til at understøtte det tillidsforhold, siger ældrechef i Aalborg Kommune, Kristian Cronwald.

Er der en plet på straffeattesten er det en individuel afgørelse om en ansøger kan få job i ældreplejen i Aalborg, men en dom for tyveri eller bedrageri vil næsten altid udelukke en ansøger. Til trods for tjekket af straffeattesterne, så sker det stadig hvert år at medarbejdere bliver bortvist fra ældreplejen på grund af tyveri hos borgerne.

- Indimellem har vi tyverisager men på den her måde med at tjekke straffeattesterne, så undgår vi i hvert fald nogle rene plattenslagere, siger Kristian Cronwald.

Tilbage hos Villy og Bodil. De håber at Hjørring Kommune vil indføre et tjek af hjælpernes straffeattester. Hjemmehjælperne har nøgle til huset så de også kan komme ind om natten.

- Alene det at vi har nattebesøg, så er det altså vigtigt at det er folk vi kan stole på, siger Villy Olesen.