Indbrudsbølge:"Nu tænder vi altid lys i vores hjem"

I januar var der 129 indbrud i huse i landets tre nordligste kommuner: Frederikshavn, Hjørring og Brønderslev.

For lidt over en uge side havde Mona og Bruno Jordanson fra Frederikshavn indbrud.

- Det var ret ubehagelig, fordi vi kom hjem til en åbnet dør og et rodet hjem. Og det er anden gang på 15 måneder, fortæller Mona Jordanson, der altid er begyndt med at tænde lys i huset, når de ikke er hjemme.

Tirsdag aften var parret til møde i Frederikshavn, hvor nordjyderne var inviteret af netmediet Kanal Frederikshavn og Verisure til at få gode råd til at holde tyvene væk. Særligt op til vinterferien er der behov for at sikre hjemmet.

- Sørg nu for at låse døren og lad det se ud som om, at I er væk kort tid. Smid vasketøj på gulvet og lad kopper med kaffesjatter stå, fortalte Henrik Israelsson, der er tidligere hundefører hos Nordjyllands Politi.

I januar var der 129 indbrud i huse i landets tre nordligste kommuner: Frederikshavn, Hjørring og Brønderslev. Til sammenligning var der kun 46 i januar 2016.

Hovedparten af de mange indbrud sker fra sidst på eftermiddagen til midt om aftenen. Det lyder umiddelbart mærkeligt, da der er mange hjemme på dette tidspunkt, men politiets teori er, at tyvene her forsvinder i mængden.

 

10 gode råd: Sådan undgår du indbrud

1. Belysning
Lys både ude og inde kan fjerne tyvens interesse.  Inden døre gælder det om at få huset til at se ud beboet ud. Tænd eventuelt fjernsyn og lamper rundt om i huset – selvom der ingen er hjemme.
2. Nabohjælp
Hvert fjerde indbrud kan forhindres, hvis naboer oplyser hinanden om, når de oplever noget mistænkeligt. Ordner naboen skraldet og tømmer postkassen, ser huset beboeligt ud for indbrudstyven.
3. Gem værdifulde genstande
Værdigenstande skal gemmes langt væk, så tyven ikke kan se dem udefra og blive fristet til at bryde ind.
4. Undgå høje hække og plankeværk
Høje hække eller plankeværk giver tyven mulighed for at gemme sig for omverdenen og dermed få arbejdsro til indbruddet.
5.  Undlad oprydningen
Ser et hjem for rydeligt ud, kan tyven få mistanke om, at der ingen er hjemme. Politiet anbefaler derfor, at man for eksempel roder lidt i haven ved at lade vasketøj hænge ude og børnenes legetøj flyde rundt omkring.
6. Lås haveredskaber inde
Haveredskaber og værktøj kan være et arbejdsredskab for tyven, fordi det kan bruges til at bryde ind i huset med, hvorfor det skal låses inde i et redskabsrum.
7. Mærk værdifulde genstande
Det kan være en god ide at give værdigenstande et personligt mærke og dermed mindske tyvens mulighed for videresalg.
8. Drop ferieopdateringer på sociale medier
Undgå for så vidt muligt at fortælle de sociale medier om ferien. Tyven holder også øje med eksempelvis Facebook.
9. Vær opmærksom på udsatte vinduer
Er et vindue særligt udsat kan en busk med fordel plantes lige foran.
10. Luk garagen
Luk garageporten, hvis bilen ikke er hjemme eller få naboen til at parkere deres bil i carporten, så den ikke står tom i en længere periode.

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland