Kæmpe ildkugle fotograferet i Klokkerholm

Natteravne fik i nat noget af en overraskelse, da et kæmpe lysglimt pludselig oplyste nattehimlen.

Der var ifølge en ekspert fra Statens Naturhistoriske Museaum tale om en meteor, som ramte Jordens atmosfære med en imponerende hastighed på ikke mindre end 30 kilometer - i sekundet.

Det voldsomme fænomen blev fotograferet af seks kameraer opstillet af Niels Bohr Instituttet - heriblandt et i Klokkerholm og et i Aalborg.

- Vi mener, at meteoren var på størrelse med en fodbold, da den ramte atmosfæren med den voldsomme fart, som også er høj i meteorsammenhæng. Derfor formoder vi også, at den er brændt op med det samme, så der er nok desværre ikke mulighed for at nærstudere meteoritten med lup, siger lektor ved Københavns Universitet og ansvarlig for den danske meteoritsamling på Statens Naturhistoriske Museum, Henning Haack.

Meteoren blev først observeret i 90 kilometers højde og sidst i 32 kilometers højde, hvorefter den formodes at være brændt op af luftmodstanden.

Nattens meteor er dermed ikke i nærheden af den, som ramte Jorden ved Tjeljabinsk i Rusland den 15. februar 2013. Her var tale om en kæmpe meteor på 12.000 tons og 17 meter i diameter. Ved eksplosionen blev frigivet en energi, der svarer til 40 Hiroshima-bomber.

Man formoder, at eventuelle meteorstykker, som har overlevet turen gennem atmosfæren er faldet ned i et område mellem Viborg og Randers.

- Globalt set kender vi til omkring 70.000 meteoritter, som vi kan stedfæste til at komme fra 160 forskellige himmellegemer, som Mars, Månen og andre stederi vores solsystem. Ud fra dem kan vi se, om der er vand og andre organismer andre steder end her. Men det kan vi nok ikke med den, som blev set i nat, konkluderer Henning Haack.

Du kan se billeder og video af meteoren øverst på siden.


Seneste nyt

fra Nordjylland