Kæmper for erstatning

Jan Petersen er en af de mange tidligere udsendte soldater på Balkan, der nu tager kampen op for at få tilkendt en erstatning for de skader, han har pådraget sig i krigen.

Han lider af posttraumatisk stress og er i dag førtidspensionist. Jan Petersen var tilbage i 1992 og 1994 udsendt som soldat i blandt andet Sarajevo, umiddelbart efter hjemsendelsen stiftede han familie, og hans liv kørte nærmest på skinner, men langsomt sneg sygdommen posttraumatisk stress sig ind.

- Når jeg har det værst, så er det noget med, at jeg kan lugte røg om natten, jeg tjekker konen og børnene, om de trækker vejret, jeg er hele tiden på vagt, og hovedet har slet ikke ro. Det er trættende og hårdt, fortæller Jan Petersen.

Han søgte for fire år siden, da sygdommen for alvor ramte, om at få erstatning for den arbejdsskade, han mener, han har pådraget sig som følge af arbejdet som soldat. Flere psykologiske undersøgelser og tests har vist, at Jan Petersen lider af posttraumatisk stress som følge af sine udsendinger som soldat.

- Jeg fik afslag med den begrundelse, at jeg ikke inden for de første seks måneder efter jeg kom hjem, har anmeldt det som en arbejdsskade, fortæller Jan Petersen.

Men dengang havde han ingen symptomer på den alvorlige sygdom. Og sådan er det mange tidligere soldater, der har det. De appellerer nu til landets politikere, fordi de føler sig svigtet af det system, der i sin tid sendte dem afsted.

- Det kan ikke passe, at vi ikke kan få erstatning på grund af sådan en tilfældig regel, som nogle jurister har bestemt, siger Jan Petersen.

Arbejdsskadestyrelsen afviser langt de fleste henvendelser fra tidligere Balkan-soldater på grund af den såkaldte seks måneders regel.

- Det er en generel regel, som vi nu kan se betyder, at der er nogle af vores soldater, der kommer i klemme. Det vil vi nu se på, hvordan vi kan løse det problem, så vi kan hjælpe dem, siger forsvarsminister Nick Hækkerup (Soc.Dem.)

Flere nyheder fra TV2 Nord