Landbrug risikerer millionbøde: Borgmesterkandidat er medejer

Foto: TV2/Nord

Tina French Nielsen (V) er medejer af et landbrug, der risikerer at bøde og konfiskation af millioner af kroner for overproduktion af mælk.

En sag om overproduktion trækker i landdrag for Tina French Nielsen, rådmand og borgmesterkandidat for Venstre i Aalborg. Sammen med sin bror ejer hun landsbrugsvirksomheden Viderupgaard A/S ved Nibe, der er tiltalt for overproduktion og risikerer bøde og konfiskation af millioner af kroner. Mandag bliver sagen genoptaget i landsretten, og her vurderes det, om Viderupgård skal frifindes eller om dommen fra byretten skal skærpes.

Viderupgaard A/S driver fire gårde omkring Nibe, og her holdes mælkekvæg. Her har man tidligere betragtet kvægholdet på alle fire gårde som en samlet helhed, men det har man i kommunen ikke givet tilladelse til. Det betyder kort fortalt, at der på to af virksomhedens ejendomme har været for mange kvæg og dermed overproduktion af mælk i en periode på fire år.

I juni 2014 var sagen så for byretten. Her vurderede man, at den store bestand af kvæg ikke var for økonomisk vinding, og ej heller havde der været fare for miljøet. Men det er ifølge byretten sket en overtrædelse af husdyrbrugsloven og overtrædelserne blev betegnet som groft uagtsomme. Derfor blev Vinderupgaard A/S dømt for at have for mange dyr i perioden 2008-2011, og straffen blev en bøde på 200.000 kroner.

I landsretten vil anklagemyndigheden ifølge anklageskriftet have skærpet straffen og forlanger en bøde på 979.000 kroner og konfiskation af 3.919.000 kroner, hvilket angiveligt svarer til fortjenesten ved overproduktion af mælk. Men Viderupgaard har anket sagen for frifindelse.

Sagen starter mandag klokken 9.00 i Vestre Landsret.

Flere nyheder fra TV2 Nord