Landbruget er plaget af tomme dåser

05:15

Foto: Iben Hedemann

1 af 2

Tomme dåser er livsfarlige, når de bliver snittet og havner i køernes foder som metalsplinter.

En tom øldåse i grøften kan være livsfarlig for en ko, hvis den ender som metalskrot i foderet. Tidligere Landboforeningsformand Lone Sondrup fra Hobro finder jævnligt dåser langs hendes gårds marker, og ind i mellem også metalsplinter i foderet.

- En tom øldåse blæser nemt fra vejsiden og ind på for eksempel en græsmark, og når vi så høster og finsnitter har vi problemet, siger Lone Sondrup.

En kort gåtur langs marken lige op ad gården giver hurtigt en høst på tre tomme dåser, og Lone Sondrup har også en lille udstilling af metalspåner, som hun har fundet i køernes foder.

- Sådan nogen aluminiumsstykker er næsten ligeså skarpe som barberblade, så jeg frygter, hvad det kan gøre af skade, hvis de havner i maven på en ko, siger hun.

Da Lone Sondrup for godt ti år siden selv var formand, for det der dengang hed Hobro Landboforening, stod hun selv i spidsen for en kampagne for at stoppe dåserne i naturen, men det har tilsyneladende ikke virket.

- Folk er ikke blevet klogere, desværre! Min første reaktion er egentlig at blive sur, men jeg bliver faktisk også ked af det, når man kan finde skarpe metalsplinter i dyrenes foder. Det er simpelthen ikke i orden, siger Lone Sondrup.

Der findes ingen statistik, der viser, hvor mange køer der årligt bliver syge eller dør på grund af efterladte dåser. Selvdøde køer bliver nemlig kørt til destruktion og ikke obduceret.