Lav tobiskvote koster arbejdspladser

Den kan koste nordjyske arbejdspladser, når der nu lægges op til en meget kvote på tobis for i år.

Det mener Danmarks Fiskerforening, som frygter, at den danske industrifiskeri er truet på sin eksistens.

- Det er en meget alvorlig situation for ikke blot fiskerne, men også de kommuner, hvor fiskemelsindustrien er, siger formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen.

Det skyldes, at Det Internationale Havundersøgelsesråd i sin rådgivning for tobisfiskeriet i 2012 anbefaler en samlet landingsmængde på blot 23.000 tons.
Det er langt fra den startkvote på 167.000 tons, som de danske fiskere og industrien var stillet i udsigt, og endnu længere fra sidste års kvote på 334.000 tons.
Det betyder, at såvel industrifiskerne som fiskemelsindustrien potentielt må se bort fra en omsætning på flere hundre millioner kroner.

- Det er en ganske enkelt en katastrofe, hvis kvoten bliver vedtaget af EU-Kommissionen, som skal fastsætte den endelige kvote, mener Svend-Erik Andersen.

Der er knap 300 ansat på de tre danske fiskemelsfabrikker, der er placeret i Skagen, Thyborøn og Hanstholm, og også formanden for Fiskemelsforeningen, Nils Chr. Jensen, kalder kvoten en reel lukning af tobisfiskeriet og frygter for arbejdspladser.

Har du et godt tip?

Flere nyheder fra TV2 Nord