Lovforslag: Billigere færgetakster på vej

Læsøfærgen forbinder Læsø med Frederikshavn. Foto: Lars Lyngdahl

Allerede fra august 2017 skal det være billigere at sejle med færge til de danske øer.

Det skal koste det samme at sejle en strækning med færge, som det ville koste at køre den i bil. Det er planen med det såkaldte landvejsprincip. Lovforslaget om at indføre landevejsprincippet bliver behandlet første gang i Folketinget i dag. 

Fra august 2017 vil man gradvist arbejde sig frem til et fuldt landevejsprincip - undtagen i højsæsonen. Der er afsat 20 millioner kroner i 2017, 30 millioner kroner i 2018, 40 millioner kroner i 2019 og 40 millioner kroner i 2020 til at opnå de ønskede færgetakster til og fra de danske øer. 

Tilskuddende på de mange millioner kroner har dog givet anledning til diskussioner. Derfor har økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll (LA), valgt at lave en evaluering af ordningen allerede i efteråret 2017. 

- Det er godt, at vi igen kan finde penge til færgetaksterne til øerne. Der er sket rigtig meget på færgeområdet i den seneste tid, og det kalder på en hurtig evaluering, for at vurdere virkningerne. Vi har lyttet til stemmer på de danske øer, der har understreget, hvor vigtig prisen på en færgebillet er for turisterhvervet og bosætningen på øerne, og nu ser vi frem til at vurdere fordelingen af tilskud til nedsættelse af færgetaksterne, siger Simon Emil Ammitzbøll i en pressemeddelelse. 

Læs også Borgmester er bange for turister vil synes det er for besværligt

Hvor meget færgetaksterne vil falde på de forskellige ruter kommer til at afhænge af forskellige faktorer. Det er ting som sejlafstand, prisstruktur og den nuværende pris på ruten, der får betydning for det. 

Loven skal træde i kraft 1. august 2017 og evalueres allerede i 2017. 

Flere nyheder fra TV2 Nord