Lystfiskere frygter for Mariager Fjords liv: -Der er alger og døde fisk på havbunden

Det varme og stillestående vejr for algerne i Mariager Fjord til at ligge og gære. Lystfiskerne frygter nu, at det ender med iltsvind igen.

Det er et nedslående syn, der har mødt lystfiskerne ved Mariager Fjord de seneste uger. Meget af det normale liv i vandet er væk og erstattet af brune og grønne alger.

Det får lystfiskerne til at frygte, at Mariager Fjord igen er ved at dø af iltsvind.

- Vi kan se fra dag til dag, at der kommer flere og flere alger, siger lystfiskeren Henrik Leth.

quote Vi kan ikke gøre noget. Vi kan kun håbe på en iskold sommer med masser af vind

Henrik Leth, lystfisker

Det varme, tørre og vindstille forår har gjort, at fjorden lige nu er fyldt med flere alger end normalt. Og det får lystfiskerne til at frygte for dyrelivet. Når algerne dør, falder de nemlig til bunds, og her opbruger de ilten i vandet og frigiver i stedet store mængder svovl.

Lystfiskerne mener selv, at de allerede har set de første tegn på iltsvind i fjorden. På facebookgruppen Lystfisker Mariagerfjord deler de billeder af algefyldt vand og historier om fund af døde fisk i vandet.

Det ser da selvfølgelig ikke godt ud. Manglende ilt og frigivelse af svovl er dødsensfarligt for fisk og muslinger, siger Henrik Leth. 

Mariagerfjord er en såkaldt tærskefjord. Den er lavvandet længst ude, mens den er dybere længere inde. Og ifølge marinbiolog Niels Madsen, så er det derfor, det netop er Mariager Fjord der bliver ramt.

- Som vejret er nu uden særlig meget vind, så kommer der ikke frisk havvand ind i fjorden, forklarer han.

quote Det kan lystfiskerne godt have grund til at frygte. Mariager Fjord er et af de områder i Danmark, hvor man første gang så iltsvind, så det er bestemt ikke en god udvikling i Mariager Fjord

Marinbiolog, Niels Madsen

Nu frygter lystfiskerne, at en tyve år gammel historie vil gentage sig. I 1997 betød den historisk varme sommer, at fjorden gærede og boblede i flere uger, og en dag lå fiskene døde på bredden langs fjorden. Siden da har flere miljøtiltag og mildere vejr fået fjorden på rette køl igen. I hvert fald indtil nu.

- Det kan lystfiskerne godt have grund til at frygte. Mariager Fjord er et af de områder i Danmark, hvor man første gang så iltsvind, så det er bestemt ikke en god udvikling i Mariager Fjord, siger Niels Madsen.

Imens håber Henrik Leth bare på, at sommervejret snart vender.

- Vi kan ikke gøre noget. Vi kan kun håbe på en iskold sommer med masser af vind. Og det gør vi så, siger han.

Miljøstyrelsen vil i morgen tage nye prøver fra Mariager Fjord for at finde ud af, HVOR skidt det står til med ilten i fjorden.


Seneste nyt

fra Nordjylland