6.B om grænser: - Man skal respektere dem

Den sjette uge på året er traditionen tro reserveret til Uge Sex på landets folkeskoler, og i år er det grænser, der er kommet på skoleskemaet.

I 6.B på Arden Skole bliver grænser diskuteret. Både de personlige og andres grænser. For hvor går grænsen for, hvad man må dele på nettet, og hvordan fornemmer man, om man går over andres grænse? Det er nogle af de emner, som eleverne skal diskutere.

- Man skal respektere dem, for lige pludselig kan det blive ubehageligt for en, siger Trine Thomsen, der er en af eleverne i 6.B. Sammen med klassekammeraterne er hun med i Uge Sex, som er en tilbagevendende undervisningskampagne arrangeret af foreningen Sex og Samfund. 

Der er mange grunde til, at der står "grænser" på skoleskemaet, når klokken ringer ind for de danske skoleelever. Det fortæller Lene Stavngaard, der er national chef i Sex & Samfund:

- Vi har valgt emnet "grænser", fordi vi synes, at det er mere relevant end nogensinde før, siger hun. 

Det er blandt andet de seneste års sager med deling af krænkende billeder og videoer, samt den store Umbrella-sag, der har sat grænser på skemaet. 

400.000 elever deltager

Halvdelen af landets skoleelever deltager i Uge Sex. Det svarer til 400.000 elever, og det er både elever i de mindste, mellemste og ældste klasser. Temaet om grænser er fælles for alle klasserne. 

I Arden er snakken faldet på personlige grænser, og hvordan man skal reagere, hvis en anden føler, at man går over grænsen: 

- Hvis der er en, der siger, at de synes, det er ubehageligt, at du bliver ved med at kramme, så lad være med at gøre det, siger Vanessa Wajda fra 6.B på Arden Skole som eksempel på et tilfælde, hvor en grænse skal accepteres. 

Udover de personlige grænser diskuterer eleverne også, hvad de skal tænke over, når de deler ting på de sociale medier.

- Du skal overhovedet ikke tage billeder af andre eller lægge billeder op af andre, hvis du ikke har tilladelse, siger en af de andre elever i 6.B, Cathrine Christensen. 

Kort om Uge Sex

  • Undervisningskampagnen "Uge Sex" er rettet mod elever i 0. til 10. klasse og på ungdomsuddannelser i hele Danmark.
  • Over halvdelen af danske skoleelever og omkring 14.000 undervisere deltager i årets undervisningsforløb.
  • Som en del af forløbet tilbyder Sex & Samfund gratis undervisningsmaterialer, der kan støtte lærerne i at tilrettelægge og gennemføre seksualundervisning. 
  • Undervisningsmaterialet er lavet, så det er alderssvarende til de forskellige klassetrin.
  • Sidste år i 2018 var temaet i "Uge Sex" krop, hvor undervisningsmaterialet handlede om kropsnormer, kropsglæde og kropsbevidsthed.
  • I 2017 var der fokus på unges rettigheder online og offline. 
  • I 2016 handlede temaugen om adfærd og muligheder på sociale medier

    Kilde: Sex og Samfund

Seneste nyt

fra Nordjylland