Mangler støtte til at fuldføre livsværk: - Jeg er desperat

Crestwing i Sæby er ved at opgive håbet om deres banebrydende bølgeenergianlæg, da de mangler 1,7 millioner kroner for at færdiggøre projektet.

- Jeg er desperat. Sådan lyder den kontante udmelding fra Ruth Bloom, som er direktør i bølgeenergiselskabet Crestwing i Sæby.

Innovativt og banebrydende er nogle af de ord, som de seneste 12 år er hæftet på udviklingen af et bølgeenergianlæg i Sæby. Nu er anlægget næsten klar til at blive sat i vandet, men regeringens afskaffelse af PSO-afgiften betyder, at projektet mangler de sidste 1,7 millioner kroner for at komme fra land.

Udviklingen af prototypen af bølgeenergianlægget Tordenskiold er Ruth Bloom og hendes nu afdøde mand, Henning Pilgaards, livsværk.

 - Jeg mangler 1,7 millioner kroner. Jeg står med et kæmpe anlæg, som der er blevet udviklet på. Hvad skal jeg gøre? Jeg kan ikke forestille mig, at der er nogen, som vil gå ind og støtte projektet, siger Ruth Bloom.

Ruth Bloom har brugt de sidste 12 år på bølgeenergianlægget. Et projekt med et samlet budget på 16 millioner kroner, og som har fået offentlig støtte på 10 millioner kroner.

Efter planen skulle anlægget have været sat i vandet til oktober, men regeringens afskaffelse af PSO-afgiften betyder, at Ruth Bloom ikke kan få de nødvendige støttekroner til at få anlægget søsat og dermed teste modellen.

Crestwing har de seneste 9 år været støttet af Energibyen i Frederikshavn. Her ærgrer man sig over, at projektet ser ud til at blive liggende på land.

Bølgeenergianlægget har været spået store perspektiver, hvis testene i vandet falder godt ud. En egentlig produktion af anlæg i Sæby vil kunne give op til 100 nye arbejdspladser.

På Christiansborg vil det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen have Energiministeren til at se på sagen.

- Jeg begriber simpelthen ikke, at man siger, at nu vil man ikke støtte det længere. Der er jo stadigvæk midler til at sørge for den grønne omstilling, og derfor vil jeg da gå til Energiministeren og spørge, om ikke han synes, at det her er så godt et projekt, at der kan findes nogle midler til det, siger Bjarne Laustsen (Socialdemokratiet).

Ruth Bloom har fået afslag fra en række store fonde som A.P. Møller Fonden og Den Maritime Fond, og nu har hun startet en indsamling i håb om at skaffe den nødvendige kapital. 

 

Seneste nyt

fra Nordjylland