S vil kompensere: Mette Frederiksen vil sende to milliarder tilbage til udligningsramte kommuner

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpic

01:21

Et flertal uden om Regeringen er klar til at sende 2 milliarder retur til de kommuner der er skævt ramt af udligningsreformen

1 af 2

En engangskompensation på godt to milliarder kroner skal, hvis det står til Socialdemokratiet, gøre bod på mange års fejlagtige beregninger af udligningstøtte i kommunerne.

Mette Frederiksen og Socialedemokratiet vil komme 69 kommuner landet til undsætning og sende millioner af kroner ind på de - i mange tilfælde slunke - kommunekonti.

Socialdemokratiet foreslår regeringen at indkalde til forhandlinger om at sende samlet godt 2,1 milliarder kroner i kompensation til de 69 kommuner, der alle har det til fælles, at de på grund af et mangelfuldt beregningsgrundlag har fået markant mindre i udligning, end de egentlig var berettiget til.

De 69 kommuner har - anslået - fået omkring en milliard kroner for lidt i udligning hvert år hvor udlændinges uddannelsesniveau ikke er blevet regnet med i det store udligningsregnestykke. Det er det der afgør hvilke kommuner, der skal give skattekroner til fælleskassen og hvilke kommuner, der skal modtage fra fælleskassen.

01:21

Et flertal uden om Regeringen er klar til at sende 2 milliarder retur til de kommuner der er skævt ramt af udligningsreformen

Luk video

Udligningsreform slog fejl

Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille måtte i foråret kaste håndklædet i ringen efter bestræbelser på at lave et nyt udligningssystem. Uden stemmerne fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kunne regeringen ikke skaffe flertal, og det nuværende udligningsystem lever derfor videre - til stor utilfredshed for mange af de nordjyske kommuner.

Derfor foreslår Socialdemokratiet nu at give de udligningsramte kommuner en engangs-kompensation på i alt godt 2,1 milliarder kroner, og skulle partiet have held til at skaffe et flertal for forslaget vil de nordjyske kommuner modtage i alt 231 millioner kroner i kompensation.

I alt 10 af de 11 kommuner i Region Nordjylland er på Socialdemokratiets liste over kommuner, der skal modtage kompensation, hvis forslaget bliver stemt igennem. Kun Vesthimmerlands Kommune er ikke med på listen.

Flest penge skal Aalborg Kommune have. Her vil man, hvis forslaget går igennem, modtage 53 millioner kroner.

Overblikket over, hvad de enkelte kommuner vil modtage i kompensation, hvis Socialdemokratiets forslag bliver stemt igennem, kan ses herunder.

Så meget får din kommune i kompensation, hvis S-forslaget går igennem

Morsø Kommune: 26 millioner kroner
Thisted Kommune: 10 millioner kroner
Brønderslev Kommune: 25 millioner kroner
Frederikshavn Kommune: 11 millioner kroner
Læsø Kommune: 2 millioner kroner
Rebild Kommune: 10 millioner kroner
Mariagerfjord Kommune: 18 millioner kroner
Jammerbugt Kommune: 34 millioner kroner
Aalborg Kommune: 53 millioner kroner
Hjørring Kommune: 42 millioner kroner
Se mere

 

Flere nyheder fra TV2 Nord