Millionpulje på vej til nordjyske landmænd

110 millioner kroner kan de nordjyske kvægavlere søge om støtte fra i 2018 til at bygge nye stalde eller modernisere de gamle.

Det er en miljø- og fødevareminister i gavehumør, der mandag er med på Kvægkongres i Herning. Faktisk har Esben Lunde Larsen lommerne fulde af ikke mindre end 110 millioner kroner, som de danske kvægavlere i 2018 kan søge om støtte fra til at forbedre staldbygninger eller bygge nye.

Det kan gavne både landmændenes økonomi og dyrevelfærden og være med til at mindske udledningen af drivhusgasser.

- Fra tidligere år ved vi, at der er mange landmænd med kvæg, som gerne vil renovere eller bygge nye stalde, og derfor er jeg meget tilfreds med, at vi snart kan give dem en økonomisk håndsrækning. Som minister er jeg glad for at kunne støtte et af vores vigtigste erhverv, samtidig med at vi har øje for den grønne bundlinje og dyrenes velbefindende, siger Esben Lunde Larsen (V).

Helt konkret har kvægavlerne tidligere fået tilskud til blandt andet gylleforsuringsanlæg, som mindsker fordampningen af ammoniak fra køernes gylle. Det har også været muligt at søge tilskud til såkaldte klovvaskere, som fjerner bakterier fra køernes klove og dermed mindsker sygdomsrisikoen i besætningen.

Landmænd med kvægbesætninger, som ønsker at bygge til, renovere eller opføre helt nye stalde, har tidligere fået dækket op til 20 procent af deres udgifter gennem tilskud, hvis de har opfyldt en række krav.

I 2016 blev der givet tilskud fra en lignende pulje for i alt 108 millioner kroner. Det er endnu ikke helt fastlagt, hvordan tilskudsmulighederne bliver næste år, men ministeren forventer stor søgning fra kvægavlerne.


Seneste nyt

fra Nordjylland