Mystisk hvidt vand observeret i flere åer

Det var dette syn der mødte borgerne i Hjørring mandag eftermiddag. Ingen ved endnu, hvad der har farvet åen hvid. Foto: Per Frank Paulsen

Mælkehvidt vand i en lokal å forundrede borgere i Hjørring mandag eftermiddag, men det mælkehvide vand er observeret flere gange i samme område.

 

Det klare vand, der normalt risler i en lille å i Hjørring, blev i går forvandlet til ugennemsigtigt mælkehvidt vand. Det er ikke første gang at en å i Hjørring-området på den måde skifter farve inden for de seneste par måneder. Hvad der farver åen hvid, og hvor det kommer fra, det er der ingen, der ved. 

- Vi har observeret det hvide vand en 4-5 gange inden for få måneder i flere vandløb. Vandløbene har to forskellige tilløb, hvilket betyder at udslippet må komme fra to forskellige steder, siger Miljøvagt i Hjørring Kommune, Poul Træholt. 

Der er flere forskellige undersøgelser sat i gang, så mysteriet om det mælkehvide vand kan blive opklaret. Indtil videre er de bedste bud fra miljøvagten, at der er tale om vandopløselig maling eller noget meget fint smøreolie, men intet er endnu sikkert. 

Poul Træholt håber, at opfølgende tilsyn ved virksomhederne i området, og en tv-inspektion langs de berørte åer kan give mere viden om mysteriet. En tv-inspektion foregår ved at et lille kamera sendes op langs vandløbet, så man kan se præcis, hvor der er tilløb.

- Der er mange gamle kloakker i området, så der kan være fejlkoblinger, der sender det hvide materiale ud i åen. Så virksomhederne kan være i god tro og ikke vide, at det er hos dem, det går galt, siger Poul Træholt. 

Dyrelivet i de berørte åer har ikke taget skade af udslippet, men der arbejdes stadig hårdt på at løse mysteriet. Præcis hvornår nøden knækkes vil Poul Træholt dog ikke gisne om. 

Flere nyheder fra TV2 Nord