Når ude absolut ikke er godt

AaB skal onsdag på Celtic Park forsøge at erobre det første danske point på udebane i Champions Leagues historie. Danske hold plejer at få klø på fremmed græs.

Ni kampe, ni nederlag og en målscore på 2-23.

Det vil være en tilsnigelse at hævde, at AaB og dansk fodbold har historien med sig, når de danske mestre træder ind i Champions League-gruppespillet. AaB i 1995, Brøndby i 1998 og FC København for to år siden har nemlig fået læsterlige klø, når de har vovet sig ind på fremmed græs i europæisk klubfodbolds største turnering.

Onsdag gør AaB sit andet forsøg i Champions League, når Nordjyllands fodboldflagskib entrer Celtic Park i Glasgow foran 60.000 brølende Celtic-fans. Spørgsmålet er så, om det bliver i år, at dansk klubfodbold får sit første udebanepoint i Champions League-gruppespillet.

- Jeg vil sige, at det vil være en stor overraskelse, hvis AaB får et point på udebane. Det vil være godt gået, men det er ikke så realistisk, vurderer den tidligere topspiller og træner Morten Bruun, som nu er ekspertkommentator på Kanal 5.

Lidt mere optimistiske toner lyder det fra den tidligere AGF- og Lyngby-træner Poul Hansen, som er ekspertkommentator på TV2 Sport.

- Jeg synes ikke, det er så usandsynligt mod Celtic. AaB er ikke totalt underdogs, og jeg vil give dem tæt på 50 procents chance for at tage point i Skotland. Til gengæld har jeg meget svært ved at se dem få point ude mod Villarreal eller Manchester United, med mindre de klubber kan tillade sig at sætte point til, når AaB møder dem, siger Poul Hansen.

FC København spillede for to år siden deres første udekamp i gruppespillet på samme bane og tabte 0-1 til Celtic i en kamp, hvor holdet stod godt defensivt, men ikke skabte det store frem ad banen. Københavnernes nuværende anfører, Ulrik Laursen, spillede dengang for OB, men han kender Celtic fra sin egen tid hos den skotske klub i 2002-05. Ifølge Ulrik Laursen skal AaB spille frisk til.

- Celtic har slået mange gode hold i Europa, så det bliver ikke let. Men hvis AaB'erne kan nyde stemningen og holde bolden i egne rækker, så har de en chance for ikke at blive løbet over ende. Hvis de derimod stiller sig ned og forsvarer, så kan de godt få en ordentlig én over snuden, siger Ulrik Laursen.

Celtic har de seneste to sæsoner i Champions League tabt samtlige udekampe i gruppespillet, men til gengæld vundet alle hjemmekampe i gruppespillet på Celtic Park, herunder sejre over Manchester United og AC Milan.

AaB nåede gruppespillet i sidste sæson af Uefa Cuppen, hvor holdet blandt andet spillede 2-2 ude mod italienske Sampdoria og tabte knebent 2-3 ude til engelske Tottenham. Men Champions League er noget andet, vurderer Poul Hansen.

- Måske kan anden halvleg på White Hart Lane (da Tottenham vendte 0-2 til 3-2, red.) give dem en forsmag på, hvad der venter. Når tilskuerne jubler over hvert eneste indkast og hvert eneste frispark, så bliver hjemmeholdet båret frem. Så man kan sige, at AaB har haft 45 minutter til at øve sig, siger Poul Hansen.

Han mener dog samtidig, at AaB's udekampe i Uefa Cuppen viste, at nordjyderne har potentiale til at begå sig på fremmed græs i Europa.

- De virker godt indstillet på udebane, både taktisk og mentalt. AaB er et af de hold, der har haft succes med at stå lavt på banen og alligevel haft succes, selv om de ikke har bolden så meget. De stod lavt i hele kampen i Genoa mod Sampdoria, husker den tidligere AGF-træner.

På minussiden vurderer Poul Hansen, at AaB har svage punkter i begge felter. I forsvaret er højre backen Kasper Bøgelund skadet mod Celtic, og i front har polakken Marek Saganowski foreløbig ikke slået til som lejesvend. Alligevel mener Poul Hansen, at AaB set over to kampe vil være i stand til at hamle op med Celtic og måske gøre sig forhåbninger om at snuppe tredjepladsen i gruppen, der giver adgang til Uefa Cuppen.

Morten Bruun er ikke helt så optimistisk i sin vurdering af AaB's chancer for at få succes i Champions League.

- Når AaB møder hold, der er en smule ringere end dem selv, så kører de dem over, hvilket vi også så i kvalifikationskampene. Men jeg er bange for, at de ikke er robuste nok og stærke nok i forsvaret, når de kommer op mod hold, der er noget bedre end dem selv. Jeg mener, at FC København havde et robust hold for to år siden, og de blev kørt over på udebane alligevel, siger Morten Bruun.

Han peger på AaB's kantspillere og den centrale midtbane med Thomas Augustinussen og Kasper Risgård som de defensive garanter samt svenske Andreas Johansson som det offensive element som AaB's store styrke.

- AaB's udfordring i Champions League ligger i, at de er rigtig godt indstillet offensivt, men deres defensiv har ikke samme styrke. I sidste sæson i SAS Ligaen lukkede de jo flere mål ind end noget andet dansk mesterhold i lang tid. Jeg tror ikke, at AaB er i stand til at spille 0-0 i nogen af udekampene, vurderer Morten Bruun.

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland