Nordjyderne giver dialekterne dødsstødet

TV2/Nords egen stikprøve viser, at dialekterne går en dyster fremtid i møde.

De nordjyske dialekter lever i bedste velgående, men de går en dyster fremtid i møde. I hvert fald hvis man skal tro den lille undersøgelse TV2/Nord lavede her på hjemmesiden mandag.

Det strømmede ind med svar på undersøgelsen og mandag sidst på eftermiddagen havde 580 nordjyder fra hele landet svaret.

Af de 580 svarede 94 personer svarende til 16,21 procent, at de altid taler med dialekt. 262 svarende til 45,17 procent svarede, at de ofte, men ikke altid taler, eller snakker, som mange nordjyder nok vil sige, med dialekt.

Kun 65 af de 580, svarende til 11,21 procent fortalte, at de aldrig talte med dialekt. De resterende 27,41 procent svarende, at de sjældent bruger dialekt.

Flere kommentarer til den uvidenskabelige stikprøve peger på, at det kan virke bondsk at bruge dialekt. Blandt andet skriver en deltager fra Aalestrup:

"Taler dialekt med familien og ikke med andre. Fik at vide i 1. klasse (1974) af læreren, at vi med dialekt skulle se at få lært DANSK, for ellers ville vi aldrig få lært at stave!!! Følte og føler jeg lyder dum, bøvet og mindre begavet, hvis jeg taler med bondsk dialekt, og har derfor siden dengang i skolen talt rigsdansk til alle andre end familien, hvilket desværre ofte fra familiens side - især dengang - gav anledning til hånlige bemærkninger som, "nå, du snakker nok FINT". Hvilket stadig for mig gør det, at skulle holde tale f.eks. til en fest, til en næsten umulig opgave, hvis både familie, venner og kolleger er med, for uanset hvilket "sprog" jeg vælger, vil nogen af dem jo sidde og tænke, hvordan er det da lige, hun taler i dag??"

En frederikshavner skriver ligeledes:

"Vendelbomålet var mit eneste sprog indtil jeg kom i skole som 5 årig. Her lærte vi hurtigt ikke at tale sproget! Rigtig mange børn talte vendelbomål hjemme, men bestemt ikke sammen med kammeraterne. Man blev anset for at være lidt dum, ude fra 7. kartoffelrække, hvis man talte sproget. Der var noget skam forbundet ved at være sådan en bondeknold. Har senere tænkt over at vi jo faktisk var to-sprogede. Vi skulle lære rigsdansk samtidig med at vi skulle lære skriftsprog. Lagde sproget fra mig allerede den gang. Min bror har holdt fast ved dialekten og taler det stadig. Mine egne voksne børn kan ikke tale det."

Og netop næste generation, ser, hvis denne lille undersøgelse står til troende, ud til ikke at komme til at tale dialekt - eller i hvert fald et stort flertal.

Til spørgsmålet: Tror du næste generation i din familie vil tale med dialekt, svarede hele 71,72 procent af de 580 deltagere, nej, mens en lille tredjedel - 28,28 procent - svarede ja.

Hvad med dig? Giv dit besyv med i kommentarfeltet under artiklen.

På kortet nedenfor kan du se hvordan besvarelserne har fordelt dig rundt om i landsdelen og resten af landet. Mangler din stemme? Deltag i undersøgelsen HER.

 

 

 

 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland