Nordjyske mælkebønder er pressede

Mælkeproducenterne er presset økonomisk, efter at foderet er blevet dyrere, mens prisen på mælk er faldet. Foto: TV2/Nord

Mælkeproducenterne er dybt frustrerede - hver dag mister de penge.

En kombination af en eksplosiv stigning i prisen på foder og en faldende afregning for mælk betyder, at landets mælkeproducenter er alvorligt presset på økonomien.

Siden august 2011 er mælkeafregningsprisen faldet med over 30 ører pr. liter mælk, og senest har Arla annonceret endnu et fald på 4 øre pr. kg mælk til et niveau på 233 øre pr. liter.

Beregninger viser, at der på en gennemsnits ko en negativ udvikling fra december 2011 til nu. Når foderet er betalt mangles der 15 kr. pr. ko pr. dag. Det betyder ca. 825.000 kr. mindre i en gennemsnitsbesætning til at betale alle de øvrige omkostninger med - omkostninger som jo også er stigende.

En af de nordjyske landmænd, der står i en presset situation, er mælkeproducent Karsten Weinkouff fra Hjørring.

- Det er frustrerende at stå i en situation, hvor uanset om mine medarbejdere og jeg præsterer langt over både dansk og europæisk gennemsnit, så kan mælkeindtægterne ikke dække de daglige udgifter, siger han.

Chefkonsulent Anne-Mette Søndergaard fra LandboNord mærker frustrationen fra de mange mælkeproducenter.

- Mange er dybt frustrerede over, at de faktisk skal lægge penge i døren for at få lov til at udføre deres arbejde i stalden. Det er klart, at det påvirker den enkelte landmand, at ydre omstændigheder skal have så stor indflydelse på, om han kan drive en sund forretning, fortæller hun.

Flere nyheder fra TV2 Nord