Forurenet drikkevand: - Nu skyller vi rørene igennem og håber på rene vandprøver

Borgerne i det ramte område i Aalborg Centrum skal fortsat koge vandet. Forsyningen arbejder på at opstille rentvandstanke, indtil vandet igen kan drikkes.

Aalborg Forsyning har siden lørdag aften arbejdet på højtryk på at finde kilden til den forurening, der ramte drikkevandet i en del af Aalborg Centrum.

Det er området Vesterbro/Prinsensgade i vest, Fyensgade/Jyllandsgade i syd, Østre Alle og ud mod Oliehavnen, der er ramt.

Ved 23-tiden lørdag aften blev der taget prøver af vandet, som først på eftermiddagen søndag vil vise, hvor slemt det står til med kvaliteten af drikkevandet.

quote Vi håber på, at tankene bliver kørt ind på strategisk smarte steder i midtbyen. Så både cafeerne og borgerne nemmere kan gå ned og hente friskt vand i stedet for at skulle koge det.

Ole Neerup Jensen, distributionschef, Aalborg Forsynings vanddivision

De første umiddelbare indikationer ser positive ud med kun ganske få bakterier i vandet. Alligevel tager man hos Aalborg Forsyning ingen chancer.

- Selv én bakterie er én for mange. Med bare én bakterie dumper vi prøven. Den skal være 100 procent ren. Bakterier skal ikke være i drikkevandet, siger Ole Neerup Jensen, der er distributionschef hos Aalborg Forsynings vanddivision.

I forsøget på at komme forureningen til livs, har man lørdag eftermiddag og aften skyllet rørene igennem med vand og pumpet friskt vand igennem systemet.

Hos Aalborg Forsyning regner man med, at borgerne skal koge vandet et par dage endnu.

Tanke med vand opstilles

En særlig beredskabssgruppe er sat på opgaven med at afdække problemet. Her har prøver vist, at vandet på selve vandværket er rent – forureningen er altså sket, efter vandet har forladt værket.

- Det betyder, at forureningen er sket i ledningsnettet, og det kan ske mange steder. Men man skal ind til vandbanen, for at det kan ske. Det kunne være en sprunget ledning eller en ledning, der er gravet over. Der er store aktiviteter i det område, hvor der bliver gravet meget, så vi er ikke uvant med, at det kan graves over, siger Ole Neerup Jensen.

Beredskabsgruppen har endnu ikke fundet det præcise sted, hvor forureningen er fundet sted.

Men man arbejder på højtryk for at snævne området ind, hvor forureningen kan være sket.

- Det er et meget stort område, der lige nu skal koge deres vand. Vi er meget opmærksomme på, at det kan være til stor gene for mange, så vi vil gerne snævne området ind, så vi kan frigive så meget af det som muligt, lover distributionschefen.

I det ramte område ligger der en del cafeer og restauranter – blandt andet Jomfru Ane Gade – og derfor arbejder man hos Aalborg Forsyning på at få opsat store tanke med rent vand, så restaurationerne nemmere kan tilberede deres mad.

- Vi håber på, at tankene bliver kørt ind på strategisk smarte steder i midtbyen. Så både cafeerne og borgerne nemmere kan gå ned og hente friskt vand i stedet for at skulle koge det. Vi ved jo, at der skal skylles salat og så videre på cafeerne, og vi vil gerne hjælpe dem med at dække deres behov, siger

Aalborg Forsyning tager flere prøver af drikkevandet mandag. Først når man har set to rene prøver i streg, vil man melde drikkevandet for rent.

Her er det ramte område: Vesterbro/Prinsensgade i vest, Fyensgade/Jyllandsgade i syd samt Østre Alle og ud mod Oliehavnen.
Her er det ramte område: Vesterbro/Prinsensgade i vest, Fyensgade/Jyllandsgade i syd samt Østre Alle og ud mod Oliehavnen.
Foto: Aalborg Forsyning

 


Seneste nyt

fra Nordjylland