Ny torskeregel rammer Kattegat-fiskere

 Ny torskeregel rammer Kattegat-fiskere

EU?s fiskeriministre nåede i morges frem til en aftale om næste års fiskeri. For at beskytte torskebestanden kommer aftalen til at ramme de nordjyske Kattegat-fiskere hårdt

Når Kattegat-fiskerne fra næste år - i den tre måneder lange højsæson fra februar til april - tager på havet for at fange torsk, så tæller én havdag som 2,5. Torskebestanden skal beskyttes, mener EU?s fiskeriministre. Men fiskerne er dybt frustrerede.

- Det er noget pis det hele. Reglerne bliver strammet hele tiden. Men der er fisk nok, siger fiskeskipper Karsten Kristensen fra Strandby til TV2/NORD.

I dag ligger otte kuttere passive hen ved kajerne i Strandby. Spøgelsesfiskefartøjerne er dog indregistrerede, men de ligger her ene og alene fordi deres kvoter og havdage-rettigheder så kan handles og overflyttes til andre fartøjer.

- Det ligner sgu? snart en kutter-kirkegård det her, siger fiskeskipper René Hoppe.

Med den nye havdage-regel for torsk forudser den lokale fiskeriforeningsformand, at endnu flere kuttere vil blive lagt til kaj som såkaldte havdagefartøjer.

- Der bliver behov for flere havdage-fartøjer ved kajen. For med de nye regler bliver der hurtigt brug for flere havdage, siger Svend Erik Andersen, der er formand for Strandby Fiskeriforening.

Næste år bliver kvoten for torsk i Kattegat sat ned med otte procent. Samtidig skal maskestørrelsen på trawlet være større, så det bliver muligt for yngel og småfisk at undslippe.

De nye torskeregler kommer til at ramme fiskerne på Læsø allerhårdest. Mange af dem fisker udelukkende i Kattegat.


Seneste nyt

fra Nordjylland