Nyt håb for Crestwing

Der kan være hjælp på vej til Crestwings strandede bølgeenergiprojekt i Sæby. Selskabet mangler 1,7 millioner kroner til at få det store anlæg Tordenskiold testet i Kattegat, og finansminister Kristan Jensen (Venstre) løfter nu sløret for, at regeringen vil afsætte millioner til energiudvikling og forskning på næste års finanslov.

- Jeg tror, at der er brugt så mange penge fra samfundets side på projektet, at man vil forsøge at få det søsat, siger direktør i Crestwing, Ruth Bloom.

Hun fik på et møde i Frederikshavn mulighed for at fremlægge Crestwings projekt for Kristian Jensen, og ministeren er fortaler for bølgeenergi.

- Jeg mener, at bølgeenergi er noget af det, som vi kommer til at leve af i fremtiden, sagde finansminister Kristian Jensen (Venstre), da han mødtes med Ruth Bloom i Frederikshavn.

Den 30 meter lange og 7 meter bredde prototype af bølgeenergianlægget Tordenskiold er strandet i en stor hal i Sæby.

Ruth Bloom og Crestwing mangler 1,7 millioner til at få modellen i vandet, så den kan udføre de nødvendige test.

Crestwing har fået ti millioner kroner i støtte fra Energinet, men med regeringens afskaffelse af PSO-afgiften forsvandt muligheden for yderligere offentlig støtte, og Crestwing har ikke kunne skaffe de sidste nødvendige midler fra andre fonde.

- Det er sådan, at regeringen ligger op til at øge midlerne til energiudviklingsprojekter og energidemonstrationsprojekter. Det gør vi i forbindelse med de forhandlinger, vi skal have omkring forskning og udvikling på næste års finanslov. Det præsenterer vi forhandlingsoplæg til, når vi kommer til oktober. Vi ligger op til, at der kommer flere midler ind i de puljer, siger finansminister Kristian Jensen (Venstre).

Ruth Bloom og hendes nu afdøde mand Henning Pilgaard har arbejdet på udviklingen af bølgeenergianlægget i 12 år.

- Jeg er fortrøstningsfuld. Jeg tror på, at der er en vej, siger Ruth Bloom efter mødet med finansministeren.

Planerne om at få anlægget testet som planlagt i oktober bliver sandsynligvis udskudt til foråret.

- Det er vigtigt, at man ikke starter med at give støtte og så stopper, når man kommer til projektfasen. Det er vigtigt, at man får testet, siger Kristian Jensen.

Med den nye melding fra regeringen er der igen udsigt til, at den store Tordenskiold-model kan forlade lagerhallen og blive testet i bølgerne i Kattegat ud for Strandby.


Seneste nyt

fra Nordjylland