Laura lider af psykisk sygdom - parkour får hende til at blomstre

17-årige Laura lider af opmærksomhedsforstyrrelsen ADD og har derfor ikke tidligere gået til sport. Parkour har givet hende mod til at være social og aktiv.

Når man som Laura bokser med psykiske og sociale udfordringer, kan idrætsaktiviteter være et kompliceret bekendtskab. Hun har kun begrænset erfaring med sport, da hun synes, det er svært at forstå både de tekniske og sociale spilleregler ved eksempelvis fodbold eller håndbold. 

Det har træningsformen parkour nu ændret på:

- Det kører bare for mig. Jeg bruger masser af energi og bruger bare kroppen, siger 17-årige Laura Bruun Rasmussen, som til daglig går i specialklasse på Byplanvejens Skole i Aalborg. 

Hun lider af opmærksomhedsforstyrrelsen ADD og mental retardering. Derfor har hun gennem sin barndom og ungdom været tilbageholdende med at begynde til aktiviteter. 

- Jeg er blevet mere modig. Jeg går ikke så meget op i sport, men det er dejligt for mig at være her, siger Laura.

"Jeg tør mere, end jeg gjorde før," fortæller Laura Bruun Rasmussen.
"Jeg tør mere, end jeg gjorde før," fortæller Laura Bruun Rasmussen.
Foto: Clara Al-Naseri

Pakour-træningen handler for Laura om at have det sjovt samtidig med, at hun får dyrket noget motion. 

- Der er ikke så meget med, at man skal gå til venstre eller højre for eksempel, men der er ro her. Der er stadivæk lidt pres på, men træneren hjælper med at komme igennem det, fortæller Laura. 

Træning har gjort hende gladere

17-årige Laura er én blandt flere unge med psykosociale udfordringer, som er blomstret gennem parkour i projektet 'Med på Asfalten', som foreningen GAME står bag. 

- Det er skønt, at Laura har fundet en sportsgren, som hun nyder. Hun bliver guidet rigtig godt igennem og får lov til at bruge sin krop, som hun nu kan, siger Bettina Bruun Rasmussen, der er mor til Laura. 

Gadeidrætsorganisationen GAME driver med støtte fra Sundhedsstyrelsen og Trygfonden projektet ’Med på Asfalten’, fra 2021 til 2024 i GAME Streetmekka i Aalborg, Esbjerg, København og Viborg. 

Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive har foretaget en evaluering af projektet, som understøtter projektets positive effekt for unge som Laura.

Her fremgår det blandt andet, at flere motionerer, deltagerne lærer nye kompetencer, får nye venner, og deres sociale styrker forbedres.

Det billede genkender Lauras mor: 

- Hun er blevet rigtig glad. Og hun er især rigtig glad om tirsdagen, når hun har været her og brugt sin krop i en times tid. Hun har også udviklet sig på den måde, at hun er blevet mere modig og vedholdende, fortæller Bettina Bruun Rasmussen. 

"Det har været svært for Laura at gå til de typiske sportsgrene som håndbold eller fodbold, da hun ikke kun har svært ved at forstå de almindelige spilleregler, men også de sociale spilleregler," fortæller Bettina Bruun Rasmussen.
"Det har været svært for Laura at gå til de typiske sportsgrene som håndbold eller fodbold, da hun ikke kun har svært ved at forstå de almindelige spilleregler, men også de sociale spilleregler," fortæller Bettina Bruun Rasmussen.
Foto: Clara Al-Naseri

Tester grænser i et trygt miljø

Siden 2018 har GAME arbejdet med at udvikle frivillige fællesskaber for unge med psykosociale udfordringer. 

Ifølge Jonatan Simonsen, der er parkourtræner i GAME Streetmekka Aalborg, er det et fællesskab, hvor man kan udfordre og teste egne grænser i et trygt miljø:

- Man kan dyrke noget idræt, uden man skal tænke på at være den bedste, men man skal bare turde give den, alt hvad man har.

Laura har gået til parkour i snart to år og har planer om at fortsætte, så længe hun kan. Én ting kunne dog, ifølge hende, godt blive bedre: 

- Jeg vil være meget glad, hvis der kommer flere piger på holdet, så jeg ikke er ensom med alle de her drenge, siger hun. 

Parkour-træningen foregår i GAME Streetmekka i Aalborg tirsdage fra klokken 14 til 15. 


Seneste nyt

fra Nordjylland