Stjålet i Thy: Kunstsamling er dukket op efter ni års forsvinden - er 2,5 millioner kroner værd

I forbindelse med en ransagning på en adresse i Randers har politiet fundet en stor grønlandsk samling til en værdi af omkring 2,5 millioner kroner, en samling om blev stjålet for ni år siden i Nordjylland.

Tilbage i 2010 fik en person på en adresse i Thy stjålet en stor samling grønlandske tupilakker. Lige siden har ejeren ikke set dem af syne.

Men nu har Østjyllands Politi fundet den store samling, hvis forsvinden altså blev anmeldt for ni år siden.

- Vi finder kunstsamlingen i forbindelse med en ransagning i en hel anden sag. Betjentene undrer sig over fundet og finder frem til, at samlingen stammer fra et indbrud for år tilbage, siger Jakob Christiansen, der er kommunikationsrådgiver hos Østjyllands Politi, til TV2 ØSTJYLLAND.

Stammer fra inuitkultur

Tupilak betyder forfaderens sjæl. De er typisk skåret ud af en tand fra dyr som hvaler, rensdyr, hvalrosser eller andet materiale fra den grønlandske natur.

Tupilakker stammer fra den grønlandske inuitkultur.

Manden, som tilsyneladende har haft tupilakkerne i alle disse år, bor i Randers og er 55 år. Samlingen blev fundet på hans adresse.

- Han var mistænkt for at have begået anden kriminalitet, men han er kun sigtet for tupilakkerne. Det er ikke så tit, at vi finder koster fra et så gammelt forhold, siger Jakob Christiansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Den 55-årige mand er nu varetægtsfængslet i fire uger og nægter sig skyldig i sigtelsen om hæleri af særlig grov beskaffenhed.

Samlingen vurderes til at have en værdi på omkring 2,5 millioner kroner.


Seneste nyt

fra Nordjylland