Veterancaféer vinder frem i hele Danmark: Her er vi alle lige

Veterancaféer i Danmark er de seneste år vokset massivt. Siden 2015 er der opstået hele 38 nye caféer.

På fire år er antallet af veterancaféer i Danmark vokset fra to til 40. I Vestervig blev der i 2017 bevilget penge til et forsøgsprojekt med en veterancafé, og det har været en succes, mener brugerne.

quote Det er meget vigtigt, at vi kan grine af vores oplevelser. Det kan være svært for udefrakommende at forstå, at man kan grine af det, men det tror jeg er nødvendigt engang imellem.

Leif Korsgaard, Veteran

- Det giver mig det, at jeg får lukket noget ud. Førhen lukkede jeg det hele ned. Min oplevelse fra blandt andet Pakistan og Indonesien har gjort, at der kører død og ødelæggelse rundt i hovedet på mig, fortæller Leif Korsgaard, der er tidligere udsendt for Beredskabsstyrelsen.

Landets første veterancafé åbnede i Silkeborg i 2007, og i 2015 opstod den næste i Skive. Siden da er der kommet yderligere 38 til. Det viser en optælling fra Veterancentret og Veteranalliancen.

- Det er meget vigtigt, at vi kan grine af vores oplevelser. Det kan være svært for udefrakommende at forstå, at man kan grine af det, men det tror jeg er nødvendigt engang imellem, fortæller Leif Korsgaard.

I 2017 fik veteraner fra Thy muligheden for at benytte sig af en veterancafé, da Thyveteranerne fik tildelt klublokaler i Vestervig. Det var finansieret af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen og var på daværende tidspunkt en del af et forsøgsprojekt.

I dag er projektet så afsluttet, men caféen drives videre af frivillige.

- Det er blevet et samlingspunkt for veteraner, hvor man kan mødes og tale om de emner, der fylder for veteraner. For det første så betyder oprettelsen af sådan et sted her noget for anerkendelsen af, at vi har nogle mennesker, som har ydet en indsats, hvor de har risikeret deres eget liv. For det andet betyder det også noget for anerkendelsen af, at der er nogle, som har det svært, efter de er kommet hjem, fortæller Torben Snejstrup Jensen, der er formand for Thyveteraner og derfor også er bruger af caféen.

60.000 veteraner i Danmark

I Danmark er der siden 1992 registreret 30.000 krigsveteraner. Hvis man kigger endnu længere tilbage til 1948, så er det tal på hele 60.000. Det er derfor også glædeligt for foreningen Danmarks Veteraner, at antallet af veterancaféer er boomet de seneste år.

- Veterancaféer tiltrækker typisk dem, som ellers ikke ville have fundet vej til det etablerede system. De er derfor rigtig gode til at hjælpe nogle, der ellers ikke ville blive hjulpet. De skal ikke ses som modstander til det etablerede system men mere som et supplement, fortæller Steen Møller Petersen, der er næstformand hos Danmarks Veteraner.

Danmarks Veteraner håber, at antallet af veterancaféer vil vokse de kommende år, så der på sigt vil være en café i hver af landets 98 kommuner.


Seneste nyt

fra Nordjylland