Politikerne sagde nej til hans borgerforslag - men Lasse arbejder videre

For Lasse Heidelbach og hans familie blev 2018 et hektisk år med fokus på at få et borgerforslag om automatisk samtykke til organdonation præsenteret for Folketinget. Selv om politikerne vendte tommelfingeren nedad, fortsætter "Organdonation - ja tak" arbejdet i 2019.

Fredag den 23. november 2018. Scenen er folketingssalen på Christiansborg i København. På tilskuerrækkerne sidder blandt andet nordjyske Lasse Heidelbach og flere af hans kolleger fra "Organdonation - ja tak".

Efter ni måneders hårdt arbejde med at formulere et borgerforslag, forfatte hand-outs til politikerne, skaffe de nødvendige underskrifter, tale med medierne igen og igen og igen og forsøge at overbevise medlemmerne af Sundhedsudvalget om deres sag på bare syv minutter, sidder de nu her. Og venter.

For i dag er dagen, hvor Folketinget skal førstegangsbehandle deres kontroversielle borgerforslag om at vende tilmeldingen som organdonor på hovedet - så man automatisk er registreret, når man fylder 18, og aktivt skal vælge det fra i stedet for som i dag aktivt at skulle vælge det til.

Et forslag, der på forhånd har fået de fleste partier til at vende tommelfingeren nedad.

Efter ni måneders kamp ser slaget ud til at være tabt på forhånd.

- Enormt frustrerende

Den fredag stemte Folketinget nej til borgerforslaget om automatisk at registrere alle danskere som organdonorer, den dag de fylder 18 år. I dag kan Lasse Heidelbach, stifter af organisationen "Organdonation - ja tak", kun ryste på hovedet af forløbet.

quote Alt i alt følgte vi ikke, at vi blev taget særlig seriøst.

Lasse Heidelbach

- Det var enormt frustrerende med det nej fra politikerne. Vi kom med næsten 60.000 underskrifter fra folk, der bakkede op om forslaget, men det lod ikke til, at politikerne havde sat sig ind i, hvad vi reelt foreslog, og vi fik kun syv minutter til at præsentere for Sundhedsudvalget. Så alt i alt følte vi ikke, at vi blev taget særlig seriøst, siger Lasse Heidelbach.

Alligevel ser han tilbage på sit arbejde i 2018 med stolthed og tilfredshed.

- Aldrig har der været så meget fokus på organdonation som i år. Og jeg tror på, at det er vores fortjeneste, fordi vores borgerforslag kom ud til så mange danskere og ind på Christiansborg. Vi kan se på tallene, at der i 2017 og 2018 har været næsten dobbelt så mange nye donorer som foregående år, så måske har det alligevel virket lidt, siger Lasse Heidelbach.

Politikerne misforstod forslag

Han og konen Karen startede organisationen for snart tre år siden, da de selv oplevede, hvad mangelen på registrerede donorer har af konsekvenser for syge mennesker. Deres lille datter, Esther, havde kræft og brug for en ny lever - men der var ingen at få.

Organdonation - ja tak

Blev stiftet i juni 2015 af Lasse Heidelbach og hans kone Karen, fordi 29 danskere hvert år dør, mens de venter på et organ fra en donor - i 2015 var deres datter i farezonen for at blive én af dem.

80 procent af danskerne går ind for organdonation, men kun 22 procent har taget stilling.

Det placerer Danmark på en sidsteplads i Norden, når det kommer til organdonation.

I 2018 præsenterede organisationen et borgerforslag, der skulle vende registreringen på hovedet - så man aktivt skulle vælge organdonation fra i stedet for at skulle vælge det til, som reglerne er i dag.

Forslaget fik næsten 58.000 underskrifter, men blev stemt ned i Folketinget.

I januar 2018 var Lasse Heidelbach en af otte nominerede til TV2 Nords pris som "Årets Nordjyde" for sit arbejde.

I dag har organisationen næsten 300 medlemmer.

Derfor blev "Organdonation - ja tak" stiftet som en hjælp til andre familier i samme situation. Siden kom så borgerforslaget, fordi det gik op for Lasse Heidelbach, at der var mange gode erfaringer at hente fra de 23 EU-lande, der allerede har indført automatisk registrering som organdonor.

- Men det er blevet opfattet forkert - som om man er tvunget til at være donor, og at man er statens ejendom. Men skulle man ende i en situation, hvor organdonation kan komme på tale, vil familien stadig have det sidste ord. Og det viser sig også, at flere helt automatisk tager stilling til organdonation, fordi det bliver en anden del af deres bevidsthed, når man automatisk er registreret som donor. I dag har kun 22 procent af danskerne taget stilling, og så er det jo netop, at familierne skal gætte sig frem, siger Lasse Heidelbach. 

Ro på i 2019

Selv om det ser ud til, at borgerforslaget vil få et politisk efterspil, og "Organdonation - ja tak" skal til København og præsentere deres viden én gang til i marts, er det ikke dét, Lasse Heidelbach vil have fokus på i 2019.

- 2018 har været et vanvittigt år, hvor borgerforslaget har fyldt alt. Det laver vi om på i det nye år. Så vil vi som organisation fokusere mere på rejse midler til at hjælpe de familier, der er i samme situation, som vi selv har været. Og så vil vi sætte farten lidt ned og prioritere familielivet mere, siger Lasse Heidelbach.

Han har opgivet at få sit borgerforslag igennem, men glæder sig over, at danskerne har fået øjnene op for problematikken - og kan han overbevise nogle af politikerne på Christiansborg om, at de har taget fejl, vil han glæde sig over det.

Men han har ikke opgivet "Organdonation - ja tak". Arbejdet fortsætter i 2019. Bare i et andet tempo, hvor familien kan følge med, og hvor det forhåbentlig på sigt kan ende med offentlig støtte, så endnu flere familier kan få hjælp.


Seneste nyt

fra Nordjylland