Prøver afslører: Sygehusgrund forurenet af kviksølv

Helt nye prøver afslører, at der på den tidligere sygehusgrund i Terndrup er fundet kviksølv, til trods for at grunden tidligere er blevet erklæret fri for forurening.

Region Nordjylland er i gang med at undersøge en gammel sygehusgrund i Terndrup for kviksølvforurening, og prøver fra boringerne har netop vist, at grunden indeholder det giftige stof. Det skriver Region Nordjyllands kontorchef Peter Larsen i en mail til medlemmerne af regionsrådet. 

Prøverne viser, at der er kviksølv i 1-1,5 meters dybde og mængden af stoffet overskrider grænseværdierne.

Region Nordjylland valgte at undersøge grunden, efter TV2 Nord kunne fortælle om en pensioneret læge, der mente at have informationer om en kviksølvforurening tilbage i 1960’erne.

Den tidligere overlæge Aage Astrup fortalte i oktober 2016 TV2 Nord om et uheld med et kviksølvsapparat på Terndrup Sygehus. Ifølge ham blev der dengang spildt op i mod to liter kviksølv, før nogen opdagede, at den var helt gal. 50 år gik, sygehuset blev revet ned og fjernet, og de rutinemæssige jordprøver viste ingen spor på forurening.

Men den pensionerede overlæges historie fik alligevel Region Nordjylland overbevist om at tage nye jordprøver, der altså viser, at grunden er forurenet. 

Her fortæller den pensionerede læge om kviksølvforureningen. 

Ingeniørfirmaet Nira står for undersøgelserne, og ud over jordprøverne tog de også prøver af luften fra borehullerne og det vand der løber til. D viser ingen tegn på kviksølv i hverken luft eller grundvand. Desuden vurderer Region Nordjylland, at mængden af grundstof ikke udgør nogen risiko, hvis man opholder sig på ejendommen.

Ifølge Region Nordjylland er det umuligt at sige noget om, hvorfra forekomsten stammer.

Kviksølvforureningen er ikke den enste forurening, der har været på grunden. Region Nordjylland og Rebild Kommune har været igennem flere måneders tovtrækkeri, fordi dele af grunden var olieforurenet og Regionen trods forureningen valgte at sælge til det nu konkursramte nedbrydningsfirma IF Recycling. 

Fundet af kviksølv får nu Regionen til at melde om yderligere boringer på andre dele af grunden. De forventer at få resultatet om et par uger. 

 

 


Salget af sygehusgrunden

051017 Sygehusgrunden i Terndrup

Sygehusgrunden: Det sidste punktum er sat - nu kommer der boliger på grunden

090217 Kviksølv på sygehusgrunden

play Sygehusgrund i Terndrup dobbelttjekkes: Nye ejere tager ikke nogen chancer

60_percent,default_thumb

play Hvad er op og ned? Juridisk chef svarer på spørgsmål om sygehusgrunden i Terndrup

210916 Sygehusgrunden i Terndrup

play Sygehusgrund er attraktiv

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland