Randzonedom ankes ikke

To landmænd blev tidligere i maj frifundet i den første sag om randzonelovgivningen. Statsadvokaten har nu valgt ikke at anke dommen. Men randzone-loven gælder fortsat.

To landmænd blev den 11. maj frifundet ved Retten i Holstebro for at have overtrådt loven og dyrket deres jord i de dyrkningsfri randzoner omkring vandløb og søer, der skal beskytte vandmiljøet.

Nu har Statsadvokaten besluttet ikke at anke sagen, og NaturErhvervstyrelsen er enig i beslutningen.

Retten pegede den 11. maj på, at der ikke var tvivl om, at de tiltalte, Povl Blak Bojer og hans søn Christian Blak Bojer fra Snedsted i Thy, har dyrket de nævnte områder. Men retten henholdte sig samtidig til, at der på gerningstidspunktet - i efteråret 2012 og foråret 2013 - herskede stor usikkerhed om den nærmere forståelse af randzoneloven.

For eksempel var de kort, der skulle udpege zonerne, i alvorlig grad behæftet med fejl.

I beslutningen om ikke at anke sagen, har retten lagt vægt på disse uklarheder i den oprindelige randzonelov, og det er Statsadvokatens opfattelse, at Landsretten ikke med sikkerhed kan forventes at komme frem til et andet resultat, hvis sagen ankes.

NaturErhvervstyrelsen vil rette henvendelse til anklagemyndigheden i de enkelte politikredse og opfordre til, at sagerne efter den tidligere randzonelov trækkes tilbage.

- Byretsdommen slog fast, at randzoneloven gælder, og NaturErhvervstyrelsen håndhæver fortsat loven. Fremadrettet har vi fokus på de randzoner, der skal udlægges efter den nye lov fra 2014, og som vi også vil kontrollere efter, siger Anders Munk Jensen, der er kontroldirektør i NaturErhvervstyrelsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland