Rift om elektrikere

 Rift om elektrikere

Ledigheden i Nordjylland falder og falder. De nyeste tal fra november viser at kun godt 8200 nordjyder står uden arbejde. Elektrikerne er der mest rift om. Her var kun 7 personer ledige i november.

Siden november er antallet af ledige elektrikere steget til 21 på grund af sæsonudsving. Det er dog stadig meget få ledige ud af de 2600 elektrikere der er i Nordjylland.

- Det er dejligt, når der er fuld beskæftigelse i faget, siger formanden for de nordjyske elektrikere, Jens Kristian Andersen til TV2/NORD.

Mens fagforeningen jubler, er smilene svære at finde hos elinstallatørerne. De må lade kunderne vente eller sige nej til opgaver.

- Vi kan jo ikke engang få hjælp hos kolleger, hvis tidsplanen skrider. De har jo også travlt. Det er ikke let, siger Marius Stubberup, der er formand for elinstallatørernes brancheforening i Himmerland og Aalborg.

Efterspørgslen efter elektrikerne har dog også en bagside. Dansk El-Forbund har registreret at deres medlemmer har flere sygedage.

- Når der er så travlt som der har været, så går folk ned på stress på grund af overtimer. Manglen på elektrikere tvinger de andre til at løbe stærkere, og så går det galt, siger Jens Kristian Andersen.

Manglen på elektrikere presser arbejdsgiverne til at finde arbejdskraften på anden vis. Godt 30 tyske og østeuropæiske elektrikere er ansat i Nordjylland. Men elinstallatørerne er også blevet bedre til at uddanne lærlinge.

- De har jo efterhånden indset, at de lidt selv er skyld i manglen på arbejdskraft, fordi de ikke i tide har taget lærlinge nok ind. Men nu stiger antallet af lærepladser dog heldigvis, siger Jens Kristian Andersen, formand for Dansk El-Forbund i Nordjylland.

Uddannede elektrikere kan bruges indenfor mange andre brancher. Det er med til at fastholde den høje beskæftigelse, men også den lange ventetid hos elinstallatørerne.

- De uddanner jo ikke selv deres folk, så på godt dansk stjæler de jo folk fra vores branche. Derfor skal vi være bedre til at fastholde og tiltrække folk, siger Marius Stubberup.

Penge er ikke nok. Gode arbejdsforhold skal tiltrække de unge mennesker.

- Flere penge i lønningsposen er én ting, men der bliver jo ikke flere elektrikere af, at vi flytter rundt med svendene. Vi skal have endnu flere lærlinge, og her skal de største installationsforretninger gå forrest, siger Marius Stubberup.


Seneste nyt

fra Nordjylland